En attack på det fria Europa

Textstorlek:

Terrorattackerna i Bryssel i tisdags morse mitt under rusningstid på flygplats och i tunnelbana skakar om Europa. I skrivande stund stiger dödssiffran.

Nyligen stod Paris under angrepp från extremistiska krafter som använder islam för att nå makt, inflytande och territorium. I jakten på de cyniska mörkermän som låg bakom de förödande Parisattackerna hittade polisen förgreningar till framför allt Bryssel, men även Sverige.

Europas mest efterspanade man, 26-årige Salah Abdelslam, greps just i Bryssel när polisen där för bara någon vecka sedan konfronterade beväpnade män i den belgiska huvudstaden. Det är en händelse som ser ut som en tanke att tunnelbaneattacken nu i tisdags skedde just i Molenbeek där den huvudmisstänkte Salah Abdelslam gömde sig, tillsammans med bl.a. en person som sköts till döds. Denne hade kopplingar till Sverige.

Tankarna dessa dagar går till offren och deras anhöriga. Dessutom drabbades tiotusentals, kanske ännu fler, när flygtrafik upphörde, tåg- och tunnelbanor stoppades, hotell och biluthyrningsfirmor fick bomma igen, för att nämna ett antal konsekvenser som av säkerhetsskäl infördes av myndigheter i Belgien och runt om i Europa.

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, pekar på att det finns aktiva jihadistiska nätverk i Sverige med kopplingar till övriga Europa och Mellanöstern. En slutsats är att Sverige och Norden inte undgår den terror som föds ur radikalisering och som yttrar sig i form av våldsam islamism. Attackerna i Köpenhamn för något år sedan visar detta med all önskvärd tydlighet.

I Sverige har vi bevittnat hot och angrepp mot konstnären Lars Vilks samt ett – tack och lov – misslyckat terrorattentat mitt i julruschen i centrala Stockholm den 11 december 2010. Två explosioner skakade huvudstaden och kunde fått förödande konsekvenser i form av spillda människoliv om inte attentatsmannen klantat sig. Nu blev han den enda människa som dödades i dådet.

Myndigheter, civilsamhälle och ledare står delvis handfallna när det gäller hur kampen mot radikalisering och extremism ska föras. Även välutbildade och till synes anpassade unga, uppvuxna i europeiska länder och städer, faller offer för islamisternas försåtliga propaganda. Andra – som den nyligen i Bryssel gripne Abdelslam – har en bakgrund som småkriminella vilka inte tycks tveka att tillgripa jihad, kanske för att få syndernas förlåtelse, vilket IS-profeterna lockar med.

Samtidigt som kampen för det öppna och fria samhället måste gå vidare med oförminskad styrka, ska vi vara vaksamma. De åtgärder som vi vidtar får inte bli av den art att de kväser den demokrati och rättsstat som vi vill skydda mot terror och hot. Varma hjärtan och kalla huvuden krävs i dessa tider!

Bo Höglander