Färre olyckor med viltsluss

Marianne Wientorp och Michael Karlsson vid deras nya produkt Viltslussen som ska rädda liv och spara pengar i trafiken. Med Viltslussen kan djur som kommit ut på vägen ta sig tillbaka in i skogen igen. De hoppas att den ska få genomslagskraft både i Sverige och världen. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Marianne ”Mimmi” Wientorp och hennes man Michael Karlsson har kommit på en lösning som ska minska antalet viltolyckor i trafiken. Med den kan vilt som kommit ut på vägarna lättare ta sig tillbaka in i skogen igen. Nu har de startat bolaget WK Viltslussen.

Kostnaden i liv och pengar på grund av viltolyckor är stora. Michael och Ma-rianne har kommit på en lösning på problemet – den kallas Viltslussen och de har patent på den.

Med Viltslussen kan vilt som irrat sig ut på vägarna ta sig tillbaka till skogen igen.

Det var på väg till jobbet, när ett rådjur kommit ut på vägen, som Michael kom på idén om Viltslussen. Hemma vidareutvecklades idén tillsammans med hans hustru Marianne.

Viltslussen kan integreras i stängsel på problemområden som exempelvis vid av- pch påfarter och rondeller. Stressade djur kan trycka sig igenom denna sluss tillverkad av 11 ribbor i glasfiberarmerad polyester för att komma in i skogen igen. Produkten räknas kunna hålla i 15 år.

Varför ingen kommit på denna enkla lösning tidigare är ofattbart för Michael och Marianne.

– Kanske är det just för att det är en så enkel lösning, säger Marianne.

De har kontakt med Trafikverket i Linköping och viltforskare på SLU som är positiva till produkten. Viltslussen har även testats på Gårdsjö Älgpark i Heby där den fungerat väl. Tre älgar har gått igenom den.

Nästa år ska produkten sättas upp längs en vägsträcka i Östergötland där Nationella viltolycksrådet har ett treårigt projekt som ska minska viltolyckorna. Under år 2018 kommer en utvärdering ske av hur Viltslussen fungerat där.

För arbetet med Viltslussen har de fått pengar från Almi och även sökt om bidrag från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Tillverkningskostnaden för en Viltsluss ligger på mindre än 20 000 kronor, montering tillkommer.

Till vardags arbetar Marianne på ett HVB-hem och Michael driver företag som plåtslagare. Samtidigt har deras bolag WK Viltslussen funnits i knappt ett år.

De försöker få privata markägare ooch Trafikverket att köpa produkten. De hoppas att de inte ska behöva vänta ända till utvärderingen år 2018 innan produkten kommer ut på marknaden, de skapar kundkontakter parallellt mellan att det verifieras att produkten fungerar.

– Vi jobbar på att tala om att vi finns. Vägarna byggs genom djuren vardagsrum och därför borde vi ta ansvar. När det finns något som ger djuren en chans bör den tas, säger Marianne.

– Om vi tjänar pengar på det här kommer vi ge fyra procent av vinsten tillbaka till forskning som gagnar vilt och starta en fond, fortsätter Marianne.

WK Viltslussen är nominerad som Årets innovatör till Guldstänksgalan i Västerås. Den 10 mars avgörs om de blir vinnare i sin kategori.

– Det skulle vara som att vinna en Oscar. Men jag känner mig som en vinnare även om vi inte vinner, säger Marianne.