Här skapas nya matkontakter

Affärskontakter skapades under Handelsforum. Roger Johansson, från Mälardalens Frukt & Grönt mötte Anders och Britt Lundberg från Lundbergs Grönt & Gott. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​ARBOGA I början av veckan genomfördes Handelsforum, en mötesplats för dem som producerar, förädlar, säljer eller arbetar med regional mat. Ett hundratal personer deltog under arrangemanget i Medborgarhuset i Arboga.

Handelsforum arrangerades av föreningen Smaka på Västmanlands i samarbete med bland annat Arboga och Köpings kommun för fjärde året. Årets tema var innovation, hållbarhet, marknad och produktion. Under forumet kunde deltagarna passa på att göra affärer.

Några av dem som kom var Britt och Anders Lundberg från Lundbergs Grönt & Gott i Munktorp, Köping, där de bland annat odlar ekologiska grönsaker. De har deltagit i Handelsforum tidigare år.

– Det brukar vara intressanta föredrag och roligt att träffa andra för att knyta kontakter, säger Anders Lundberg.

Under årets Handelsforum mötte de Roger Johansson, från Mälardalens Frukt & Grönt.

– Vi jagar lokala leverantörer. Det finns ett jättestort intresse för lokalt odlad mat och vi kan köpa rubbet och komma och hämta direkt från bonden och köra ut till kunden, säger han.

– Den lokalt producerade maten har ett stort marknadsvärde, den är starkare än ekologiskt och KRAV-odlat, fortsätter han.

Mälardalens Frukt & Grönt har samarbete med flera lokala producenter, bland annat med bonden Ulf Andersson på Kärrbo Prästgård, i Västerås kommun.

Roger Johansson fångade intresset hos producenterna på Lundbergs Grönt & Gott, då de kan köpa av producenterna i mån av tillgång.

– Det låter intressant, att ni kan köpa när det finns. Jag är rädd för att känna mig beroende och att jag måste leverera kontinuerligt. I höstas ruttnade morötterna till exempel, säger Britt Lundberg.

– Vi har lök som vi skulle kunna sälja, säger Anders Lundberg.

Olika föreläsare hade bjudits in till Handelsforum.

En av dem, Per Holmgren som är mest känd som SVT:s tidigare meterolog, talade med Västmanlands nyheter innan sitt föredrag. I fokus ligger klimatförändringarna och vad det innebär för bönderna.

– Vi står inför stora utmaningar när det gäller matfrågan globalt. Skörden har redan blivit sämre i världen samtidigt som vi har en växande världsbefolkning, säger han.

Vi kommer inte kunna förlita oss på att ha importerad mat, utan får ta ett större ansvar att producera maten sjävla i Sverige, menar han.

I Sverige kommer skördarna bli bättre i och med klimatförändringarna.

– Vi gynnas något och får antagligen bättre skördar, säger han.

Han talar om att det är viktigt att kunskaperna om att odla därför förs vidare.

– Vi både måste och kan odla mer. Det är viktigt att samhället stöttar jordbruket så det överlever och finns kvar, säger Per Holmgren.