Hon höjer sin röst för politiken

Anne-Lie Hallkvist är ny ordförande för Västerås Centerparti kommunkrets. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​28-åriga Anne-Lie Hallkvist beskriver sig som en vanlig tjej som varit livrädd för att tala inför folk men nu vågar göra sin röst hörd. Nyligen blev hon vald som ordförande för Västerås Centerparti kommunkrets.

Anne-Lie Hallkvist har varit fritidspolitiker sedan förrra valrörelsen. Hon sitter i nämnden för Idrott och friluftsliv och sedan årsmötet i Romfartuna nyligen är hon ordförande för Västerås Centerparti kommunkrets.

– Ridsporten är min hjärtefråga, säger hon.

Att hon kom med i Centerpartiet är tack vare stallkompisar som är engagerade i samma parti.

– Jag blev inslussad och kom med på ett möte. Ideologin passade mig. Vi i partiet har samma människosyn och samma syn på samhället. Det finns riktlinjer och regler – men det jag fastnade för är att det är högt i tak för alla idéer.

Ann-Lie hade tidigare engagerat sig i föreningslivet i Hallsta Ridklubb under många år.

– Det är inte så långt från föreningslivet till politiken. Steget var inte så stort.

Nu är hon ordförande för styrelsen i Virsbo Ryttarförening i Surahammars kommun.

Under ett år har hon även varit vice ordförande i Västerås Centerparti kommunkrets och Magnus Kindbom som nu lämnat ordförandeskapet har agerat mentor åt Anne-Lie. Nu har hon tagit över hans roll.

– Jag är den som håller ordning och reda och är spindeln i nätet.

Hon berättar att det som lockade henne in i politiken är att kunna vara med och påverka.

– Jag är ett mötesfreak och tycker om att diskutera. Det är tröttsamt att bara gnälla vid köksbordet. Nu är vi i majoritet i kommunen och då är det enklare att kunna påverka.

Hon tycker att det är viktigt att vara ute och berätta om vad Centerpartiet står för, men framförallt lyssna på vad människor hon möter tycker.

– Det finns hur mycket som helst att göra på kommunnivå. Vi brinner för miljön och strävar mot en giftfri vardag – att leva så bra som möjligt men att förstöra så lite som möjligt.

Hon talar om vikten av ekologisk mat. Men att få fler bönder att gå över till ekologiskt handlar också om pengar. Hon talar om jobba för att minska regelkrånglet både för bönder men också för företagare överlag.

– Det är en riktig djungel. Ja, det vet ju jag som är egen företagare.

Hon är medveten om Centerpartiets bondeursprung, slår ett slag för att hela landet ska leva.

– Vi ska ha valfriheten att kunna bo var vi vill. Vi måste se till att man kan göra det. Med bredband, kollektivtrafik och att det byggs nytt. Vi är på god väg i till exempel Geddeholm och Barkarö.

Om folk bor kvar på landet och det byggs nytt är det också större chans att skolorna kan finnas kvar på landsbygden, menar hon. Samtidigt vill de inom partiet underlätta för privata aktörer.

Genom politiken har Anne-Lie växt som människa.

– Väldigt mycket. Jag är mer framåt och självsäker. Ju mer man utsätts för att prata inför andra desto mer växer man. Man vågar göra sin röst hörd och känna sig trygg med det. Jag har gått från att vara livrädd till att stå i centrum.

Men det finns negativa sidor av politiken.

– Man blir rädd för att säga fel. Man är inte mer än människa – man kan inte ha koll på allt. Alla har sina spetskompetenser, säger hon.

– Det är lätt att peka finger. Men man måste komma ihåg att politikern som sitter i stadshuset på sin fritid är någons grannfru eller gubben över gatan som vill göra skillnad, fortsätter Anne-Lie.

Uppdraget är inget man blir rik på. Hon får nämndearvode och arbetsersättning för sitt politikeruppdrag.

– Jag gör det absolut inte för pengarna. Det är något jag brinner för, något som jag tycker är kul.

Inom partiet finns många kvinnor som kommit med för sitt engagemang och sin kompetens. Anne-Lie är en av de få yngre kvinnliga förmågorna inom partiet. I andra sammanhang kan det vara så att kvinnorna får stå tillbaka för männen. Men Anne-Lie känner tvärtom.

– Jag har haft tur, för mig har det bara varit en fördel att var ung tjej. Jag har blivit framskjutsad, de tycker att det är roligt att jag är en ung tjej, säger hon.