Isen värmer upp huset

Textstorlek:

BARKARÖ Hemma hos Klas Bjärnehjelt med familj i Barkarö står en märklig sak på tomten. Vad den kan liknas vid är inte lätt att beskriva. Den gör i alla fall skäl för sitt namn, ispinne, då den är täckt av is. Hur konstigt det än kan låta är den husets värmekälla.

Man vet inte riktigt vad man kan likna den vid. Märklig ser den i alla fall ut, täckt av is och frost, på den annars gröna gräsmatten. Att den är husets värmekälla är det nog i alla fall ingen som gissar vid en första anblick.

Värmepumpen Octopus IS har funnits sedan år 1991 och marknadsförs som effektiv och miljöanpassad. Enkelt beskrivet sker uppvärmning genom att aluminiumprofilerna den är tillverkad av kondenserar ångan i luften till vatten som sedan tidvis övergår till frost.

– Den plockar helt enkelt värme från luften ända ned till minus 15 grader, men den fungerar bäst ned till minus fem grader, förklarar Klas.

I tornet sitter en kompressor vilken är den enda rörliga delen. Ispinnen innehåller butangas – samma sorts gas som i cigarettändare men behöver ingen säkerhetsklassificering. Den värmeupptagande aluminiumkonstruktionen kräver ingen avfrostning vilket i sin tur ger en tyst drift och ett stort energiutbyte.

– Blir det kallare än 15 minusgrader får vi komplettera med luft-luft-pumpen och med vedkaminen. Men det finns också en elpatron som slår igång om det blir riktigt kallt.

Ispinnen i trädgården är kopplad till golvvärmesystemet vilket alltså oftast räcker till för att värma det 220 kvadratmeter stora huset. Via värmeväxling leds värmen över till det vattenburna systemet i villan. Vattnet i ledningarna håller då mellan 25 och 30 grader.

– Men blir det kallt ökar den temperaturen en till två grader automatiskt.

Ispinnen kan placeras på de flesta platser, industrilokaler är vanligt. Men också till kontorslokaler, fritidshus och så villor som i Barkarö.

Vid mitt besök hade elstyrenheten gått sönder vilket, enligt Klas, är det första problem som uppstått under de 15 år ispinnen har varit igång.

– Annars har det aldrig varit några problem. Styrenheten kommer att gå på cirka 1 500 kronor och att installera en ispinne är billigare än att installera berg- eller jordvärme. Visst kan den säkert tappa i effekt efter ett antal år men luftvärmepumpar kanske bara håller i 7-8 år och de kostar ju lite grand.

Klas berättar att den nästan inte ger något ljud ifrån sig vilket också stämmer.

– Luftvärmepumparna brummar betydligt mer, konstaterar Klas.

I villan i Barkarö går det åt så lite som 18 000 kilowattimmar per år.

– Det beror på stor del på ispinnen. I fjol, runt jul då det var riktigt kallt fick jag slå igång elpatronen och det märktes direkt.

Han ser inga som helst nackdelar med ispinnen och den kräver inget underhåll förutom att man ibland får ta bort snö om det snöat rikligt.

– Jag kan tänka mig att man får fylla på gas någon gång.

Är den då säker för barn med två små flickor i huset?

– Jag har inte provat att slicka på den då det är kallt, skrattar Klas.

– Men den har inga rörliga delar – kanske man kan sticka in en arm och fastna men det har aldrig hänt.

– Ispinnen måste passa utmärkt till lantbruk om man bara vill ha underhållsvärme. Den går utmärkt att koppla till vattenburna element – vi värmer upp hela nedervåningen med golvvärmen.