Konsten att sälja rishögar

Textstorlek:

Att titta på köp- och säljsajten Blocket på nätet kan vara mycket roande. Jag tog exempelvis mig friheten att se försäljningen av Sveriges vanligaste bil – Volvo. Inte för att jag är ute efter någon utan mer för att utbudet är enormt. Och det man kan konstatera är att det är inte många ägare av dessa bilar som är några säljartyper. Hör här bara:

”En Volvo 850 av 1995 års modell där bagagen är stor och pålitlig. Bilen har gått närmare 25 000 mil men har mycket kvar att ge, får man också veta”.

En Volvo 945 av 1997 års modell. Efter en uppräkning av allt lull lull får man veta att, ordagrant:

”Byte kan va intressant 945 classic orginal plus pengar i mellan till mig. Kom gärna med egna förslag kan ta billigare bil plus pengar till mig. Pratar bara svenska”.

En Volvo av 1986 års modell:

”Besiktigad i dag med fem tvåor. Skada i höger bakskärm annars är den riktigt fin. 99,9 procent rostfri”.

En 740 av 1988 års modell:

”Lackad i John Deere-grön färg. Fattas innertak, blinkers fram och några saker till. Går lite fett kall men helt hundra då den blir varm. Dåliga sommardäck och man skall inte förvänta sig någon utställningsbil”.

Återigen en Volvo 740 men denna gång en 85:a:

”Heej säljer nu men volvo 740 som är skattebefriad för ja har köpt annat. Lite rost här och var men fin under till. Hängande inner tak”.

Nu skall det väl sägas att det finns fler bilmärken och med liknande historier. Frågan är bara om det finns intresserade kunder. Tänk om dessa texter satt på skyltar i en bilhall.

Men man måste ändå beundra ärligheten hos dem som säljer sina bilar. Själv höll jag en gång på att åka för att titta på en bil jag var intresserad av. Jag ringde upp säljaren och fick veta i vilket fint skick bilen var. Allt lät bra ända tills jag frågade vad det satt för motor i den. Jodå, det var en si och så men det var ett krux, kröp det fram: ”Motorn har havererat så du måste ta hem den på ett bilsläp”.

I förra veckan kom nyheten om – en nyhet som försvann – om en tysk världsomseglare som varit försvunnen i ett år.

Nu hade han och hans segelbåt hittats utanför Filippinerna. Mannen satt vid bordet i kabyssen med mikrofonen till kommunikationsradion framför sig på bordet. Ja, han satt inte där levande men var helt mumifierad. Hur båten såg ut förstår alla. Det var inte mycket till båt kvar men kanske den ändå kommer ut på Blocket. Hur den annonsen kommer att utformas kommer att bli intressant att se. För det finns säkert många som vill ha den båten, hur tokigt det än kan låta, just på grund av dess historia.

Som en slutkläm på denna text, det handlar också om bilmärket jag nämnt tidigare, måste jag bara återge en notis i en av lokaltidningarna här i länet. Det var nämligen så att en vit Volvo stulits. Inget märkvärdigt med det, men tyvärr, den saknade både motor och växellåda.

Så allt går och sälja eller stjäla verkar det som.