Pollensäsongen är här

Textstorlek:

​Snörvlig men inte förkyld? Kanske är du pollenallergiker. För pollensäsongen är inte bara här – den har varit det sedan i julas.

Den som inte märkte när säsongen brakade loss är ursäktad.

– Den har liksom smugit igång tidigt, redan före jul, säger Agneta Ekebom, pollenbiolog vid Naturhistoriska riksmuseet..Först ut var hasseln. Mätningarna har inte varit i gång så länge, men hasselpollen har noterats i luften i flera månader.

– I hela södra Sverige har vi sett blommande hassel. De går upp till Gävletrakten, säger Agneta Ekebom.Och hasselns pollen stör inte bara hasselallergiker.

– Det brukar vara allergiker som är specifikt känsliga för just hassel, som inte känner av björk och sådant. Men sedan finns det även björkallergiker som kan triggas, för hasseln liknar till viss del björk.Trenden verkar vara att det blir vanligare med tidiga pollenstarter, säger Agneta Ekebom, men något normaltillstånd är det inte. Det beror helt på hur milda vintrarna är.

Men vill det sig illa kan allergiker råka ut för pollensäsonger som varar nästan hela året.

– Det kan ju förekomma gräspollen och pollen från de senblommande arterna fram till att frosten kommer. Vid en mild höst kan det vara fram till oktober, november.

 Johannes Cleris/TT

 

Fakta: Pollenallergi ​ 

Kallas även hösnuva.

Kan ge besvär som nästäppa, rinnsnuva, röda och kliande ögon.

Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor.

Hur svåra besvären är beror på hur mycket samt vilken typ av pollen som finns i luften.

Oftast räcker det att man behandlar sig själv med receptfria läkemedel.

Källa: Vårdguiden