Ser framåt efter branden på Kungsbyns djurpark

Maria Celion Ludvigsson, en av ägarna på Kungsbyns Djurpark, blev chockad av branden men är tacksam att ingen människa skadades. Nu blickar hon och hennes man Henrik Ludvigsson, tillsammans med deras anställda, framåt. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​KUNGSBYN/VÄSTERÅS I förra veckan brann den så kallade ”grisladan” på Kungsbyns Djurpark ned. Det blev en chock för ägarna och personalen. Men redan dagen efter branden höll Kungsbyns Djurpark öppet igen.

Det var på onsdagsmorgonen som larmet kom till Räddningstjänst. Brandförloppet gick snabbt och det fanns aldrig någon spridningsrisk till byggnader intill.

Tre styrkor från Räddningstjänsten jobbade mot branden, polisen var på plats och familjer som tänkt besöka djurparken fick vända om.

Barnen Sture och Stella Stabo hade kommit till djurparken tillsammans med sin pappa Henrik och deras farmor Kristina Ragnarsson. De kom från Enköping och hade sportlov.

– Vi får tänka ut något annat, men kommer absolut igen en annan dag, sa Kristina Ragnarsson.

När undertecknad besökte Kungsbyns Djurpark samma morgon då grisladan började brinna, berättade Maria Celion Ludvigsson, en av ägarna, att hon var i chock och att personalen gråtit och kramats. Samtidigt var hon tacksam över att ingen människa skadats.

Knappt en vecka senare, talade Västmanlands nyheter återigen med henne för att fråga om hur tiden efter branden varit.

Redan dagen efter branden kunde Kungsbyns Djurpark öppna igen.

– Det kändes skönt att ta emot besökarna igen, det var skönt att vara igång. Men det var med en klump i halsen, att något inte var som det skulle. Men det har lagt sig lite. Många frågar efter att titta på grisarna och vi arbetar febrilt med en plan på var vi kan uppföra en ny byggnad, berättar Maria Celion Ludvigsson.

Den Lindögris och de två kaniner, varav en väntar kaninungar, kunde räddas ur den brinnande byggnaden och vistas nu i ett utrymme som inte är godkänt för besökare.

– Vi kan inte släppa ut dem i vilken annan hage som helst. De måste vara godkända av länsstyrelsen, djuren måste ha tillgång till vindskydd och värme.

De överlevande djuren mår bra.

– De mår jättebra. De visar ingen stress och har inte tagit någon skada. Veterinären har tittat på dem.

Hur har besökarna reagerat efter branden?

– Man tycker att det skrivits om branden i varenda tidning, men en hel del kände inte till det. Stammisar har kommit med blommor och vi har tagit oss tid att prata med besökarna om deras funderingar, säger Maria.

Hur har ni i personalen mått?

– Vi har haft långa samtal där vi pratat igenom det som hänt, det har varit jättejobbigt för djurskötarna och för oss men vi ser framåt. Varken jag eller Henrik (Marias man och den andra ägaren reds. anmärkning) är personer som fastnar i svarta hål utan vi tror att det blir bra i slutändan ändå, säger hon.

Det finns inga misstankar om brott.

– Polisen meddelade att det inte skulle bli någon teknisk undersökning eftersom det inte finns någon misstanke om brott.

– Det mest troliga var att det var något med elen. Men samtidigt är det konstigt. För några år sedan slog åskan ut den gamla elen och vi installerade ny el.

Maria Celion Ludvigsson berättar att de har accepterat branden som en olycka.

– Den rädsla vi har att är någon vill våra djur eller oss illa. Men samtidigt fanns det personal på plats, det var många i rörelse. Att någon skulle ha smugit sig in på området klockan åtta på morgonen är osannolikt.

– Det finns ingen som tyder på någon hotbild. Det är helt klart en olycka, fortsätter hon.

I måndags var brandplatsen fortfarande avspärrad. Det har varit mycket praktiska saker att ta tag i efter branden.

– Det är gammal tegel som kan innehålla tungmetaller som är ogiftiga så länge det står still. Jag hoppas att provsvaren ska komma den här veckan så vi vet om vi kan köra det till återbruket eller om vi behöver ta hjälp.

Vad innebär det för er ekonomiskt?

– Byggnaden var försäkrad, jag vet inte riktigt än vad den täcker. Det blir onekligen ekonomiskt kännbart, det tror jag inte att man kan komma ifrån. Men eftersom vi höll öppet direkt dagen efter förlorade vi inte speciellt mycket i intäkter.

Fem hönor och två tuppar omkom i branden, och två vildsvin i hagen fick avlivas på inrådan av veterinär. De var stressade och då finns det risker för människor.

Ett tredje vildsvin sprang rakt igenom elden och vidare ut i skogen. I måndags var han ännu inte återfunnen.

– Vi har kontakt med bönderna häromkring. Vi har funnit blodspår efter honom. Djur som levt inhägnat vill man inte ska komma ut i skogen, de är vana vid människor. Det kan bli farliga situationer, säger Maria.