Vad är visst renoveringsbehov?

Textstorlek:

Jag skrev härom veckan om lustigheter man kan finna på köp- och säljsajten Blocket. Men det finns andra ställen på nätet där man kan ”porrsurfa”, som exempelvis Hemnet. Hemnet är en sajt, som det heter, där hus och lägenheter bjuds ut. Här hittar man dock inte så många lustigheter i texterna, förutom det ständigt återkommande varsamt renoverat.

Men det gäller att kunna tolka det som skrivs i förskönande ordalag. Är man ute efter ett hus skall man nog akta sig för påbörjad renovering eller visst renoveringsbehov. Det är i alla fall tydligt.

Mindre tydligt är det när det står viss sjöutsikt, nära till bussen eller tillgång till brygga. Viss sjöutsikt kan ju betyda att man måste gå ut ur huset och gå ett par hundra meter för att få syn på sjön. Sjön som kanske ligger en kilometer bort. Nära till bussen betyder förmodligen att huset ligger i närheten av en större trafikerad väg. Jag känner då inte till några bussar som går igenom landsbygden. Och tillgång till brygga kan betyda precis vad som helst. Antingen, om man har tur, ligger den i sjöglimten eller i värsta fall, i en helt annan kommun.

Står det att naturen är alldeles in på knuten kan det betyda att tomten är helt igenväxt. Ostört läge kan betyda att man behöver en jeep för att ta sig till huset. För att inte tala om uttrycket mysig stuga för den lilla familjen. Den stugan kanske inte är större än en friggebod. Enklare toalett får en att fundera på om det möjligtvis kan vara ett utedass.

Står det eget vatten behöver det inte betyda att det är vatten indraget utan att det finns en gammal hederlig brunn med hink. Är det sedan så att man inte illustrerat dessa påståenden med bilder blir man lite fundersam.

Men värst av allt är om man använt uttrycket visst renoveringsbehov skall man nog ta sig en funderare. Det kan betyda allt ifrån att taket läcker till att huset helt enkelt är ett totalt ruckel.

Men ibland stöter man på den totala ärligheten där man verkligen får reda på alla skavanker. Och det beror på att mäklaren inte kommer undan på grund av att bilderna avslöjar allt. Detta gäller speciellt om man är ute efter en fäbod, jodå, det finns sådana till salu. De kan vara hur gamla som helst och ligga hur långt bort som helst så om det står ostört läge så är det verkligen ostört. Det kommer inte ens mäklaren ifrån.

Eget vatten betyder verkligen brunn med hink eller en kallkälla i närheten. Varsamt renoverad kan man glömma men å andra sidan, om man är intresserad av en gammal fäbod, vill man nog att den är genuin.

Till sist. Glöm inte att ställa fram klockan en timme på söndag – det är nämligen sommartid som gäller då.

Trevlig helg!