30 telestationer släcks i länet

Snart måste arbetet påbörjas med att dra fiberkabel. I höst läggs den fasta telefonin ned i trakterna kring Västra Skedvi. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

KÖPING Plötsligt, och mångt och mycket av en slump, fick de boende på landsbygden kring Västra Skedvi i Köping beskedet att Telia tänker släcka ned kopparnätet. Det vill säga fast telefoni.
Därmed blir också alla av med sitt bredband via koppartråden så nu måste fiber grävas. Och det är bråttom, till hösten släcks kopparnätet ned.

Telias planer på att stänga ned två stationer, Bjurnäs och Näverkärret, drabbar mer än 300 hushåll i trakterna kring Västra Skedvi, både fast boende och fritidsboende. Här har man bildat en projektgrupp som jobbar för att få till en fiberanslutning till bygden. Projektledare är Bengt Sundeck, boende i Västerås men som har ett torp i Västra Skedvi.

– Vi hade ett stormöte i februari där bland annat två kommunikatörer från Telia närvarade. De hänvisade till det mobila nätet, att det och fiber är enda lösningen. De pratade om att de som har extra dålig uppkoppling kommer att få förstärkningsmaster uppsatta. Men detta handlar bara om telefonin och inte om bredband, säger Bengt.

Till hösten riskerar alltså de boende i Västra Skedvitrakten, Bjurnäs och Näverkärret, att mista både fast telefoni och bredband via ADSL, det vill säga via telefonjacket.

– Telia erbjuder rätt till telefoni men det kommer att bli på en väldigt basal nivå.

Projektgruppen fick därmed sätta ihop en ansökan om at t gräva fiber, en ansökan som skickades in den 22 mars. Länsstyrelsen har ett tillgängligt belopp på 14 miljoner kronor som skall fördelas. Men det är många ansökningar och pengarna börjar tryta.

– I maj får vi förhoppningsvis veta hur det blir får vår del.

I bygden är det 143 fastigheter med fast boende och 217 fastigheter är fritidshus. Av de fast boende har 91 procent anmält intresse att vara med på fiber och 46 procent av de fritidsboende.

– Vi kommer att vara beroende av bredband i framtiden men det är ett vidsträckt och dyrt område. Vi måste vara många för ekonomins skull och vi måste ha fritidshusen med. Många säger att det bara är ”ett fritidshus” och där behöver vi inte bredband. Men även under tre sommarmånader behöver man exempelvis betala räkningar och många tittar på tv via nätet. Och då vi ordnade ett möte i bygdegården började många att tänka om, berättar Bengt Sundeck.

Lars-Olov Söderberg, vilken driver lantbruket på Västlandaholm, berättar om den slumpartade upptäckten.

– Jag minns inte exakt hur det gick till men i oktober i fjol var det någon som läste i en tidning eller på kommunens hemsida om planerna på att lägga ned den fasta telefonin. Personen sökte vidare information och fick det bekräftat. Men någon information från Telia fick vi inte – ja, det var väldigt överraskande.

Han berättar att det i bygden finns idealister som haft möten om fiber och att inte ens de visste om planerna.

– De kontrollerade också uppgifterna och kunde konstatera att de stämmer.

Lars-Olov är alltså en av dem som är med i ansökan. Han bedriver skogsbruk på gården men arrenderar ut åkermarken. Men han är också förhandlare på SLA, Skogs- och lantarbetsgivareförbundet.

Han är stationerad i både Stockholm och Örebro men jobbar också mycket hemifrån.

– Släcks fasta telefonin ned måste jag pendla varje dag. Rådgivningen sker mellan 80 till 90 procent via telefon. Jag måste vara uppkopplad hela tiden och jag kan inte komma åt det jag behöver i mobilen. När det ringer får jag samtidigt upp uppgifter på skärmen på datorn.

Han är medveten om att pengarna börjar sina på länsstyrelsen men han hoppas ändå på bygdens ansökan.

– Nu har vi skickat in det vi har och fått det registrerat. Men vi vet ännu inte till 100 procent om pengarna kommer att räcka till oss. Det är som en slags skönhetstävling. Det hänger på ett slags poängsystem där man tittar på hur många som man får med i ansökan. Ju fler bofasta som är med, desto högre poäng.

Han är kritisk till den dåliga samordningen mellan aktörerna.

– Länsstyrelsen prioriterar exempelvis inte områden där Telia släcker ned men vi har klart och tydligt sagt att vi kan projektera. Det finns två färdiga kablar som vi skulle kunna utnyttja, en som redan finns nedgrävd från Lindesberg och en på andra sidan sjön som Köpings tv grävt ned. Men dessa får vi inte använda.

Lars-Olov vänder sig också mot att folket i bygden måste göra allt själv.

– Det är vi vanliga ideella som skall göra jobbet. Det är ett av de största infrastrukurella projekt som gjorts och det skall amatörer göra. Och det jobbet måste göras på lediga stunder – det är bedrövligt. Detta upptäckte vi dessutom av en ren slump, konstaterar Lars-Olov.

Och nu har ett nytt bekymmer dykt upp.

– Ja, den entreprenör vi kontaktat för det eventuella jobbet har sagt att de inte kan. De har redan så många sådana projekt på gång.

Per Eriksson är lantbrukare med köttdjur i Bovallen i närheten av Näverkärret. Han har, förutom köttdjur, vall men fram till år 2008 fanns också mjölkkor på gården.

Han berättar hur överraskande beskedet var.

– Jag tycker det är väldigt dåligt – Telia måste ha bättre framförhållning än så. De har ju planerat detta i två år.

Som de flesta i trakten har hushållet bredband genom ADSL i telefonjacket. Och det är Per nöjd med.

– Vi klarar oss i dag men vi har också en son och en dotter och de tycker det är segt, säger Per.

– Men vi har en mast i närheten så mobilt bredband fungerar faktiskt bättre här än ADSL.

Han är fundersam över hela projektet, både över tekniken och över hur många som i slutändan ansluter sig.

– Kanske fiberkabel är för gammalt om några år. Många har gjort en intresseanmälan för ansökningen men kanske inte löper hela linan ut. För att få kostnaden per fastighet på 25 000 kronor behövs att 90 procent av folket är med. På ett möte pratades det om att kabeln skall plöjas ned – kabeln som skall grävas från Västra Skedvi. Men har de tittat här, det är ju bara sten. På mötet i bygdegården kändes det mest som en pushning, allt var väldigt positivt. Men alla som jobbat med detta i Skedvi skall ha en eloge för arbetet de lagt ned.

Familjen i Bovallen tänker koppla upp sig och ser inget annat alternativ.

– Alla måste vara med, hakar vi inte på kanske kostnaderna skenar iväg upp mot 75 000 kronor. Och ju fler som hoppar av, desto dyrare blir det för oss andra. Om Näverkärret skall överleva måste det nog dras fiber hit.

I Ire utanför Västra Skedvi bor Christina Eljansbo. Hon arbetar på IVO, Inspektionen för vård och omsorg, i Örebro. Men ibland jobbar hon hemifrån men det förutsätter att hon har tillgång till journalsystemet.

– Jag känner en stor oro och det har gått bra för mig att jobba hemifrån via ADSL. Jag behöver inte jobba hemifrån men det är fantastiskt skönt att kunna göra det. Telia talar om förstärkningsantenner men de är ju bara för telefonin och det känns ju inte som något man kan lita på, säger Christina.

Förutom arbetet på IVO hyr hon också ut stugor hemma på Näs gård.

– Det blir svårt med bokningar när fasta telefonin släcks ned. Dessutom vet vi ju inte om pengarna för fiber räcker till alla som ansökt.

Först i förra veckan började Telia skicka ut brev om förändringen till sina kunder.

– Vi skickade tidigare brev till kommunen och i andra hand till de berörda kunderna, berättar Marcus Haglund, pressansvarig på Telia.

– Nedsläckningen av den fasta telefonin gör vi för att framtidssäkra – kopparnätet börjar bli för gammalt. Det är en gammal teknik som inte lever upp till dagens krav.

I brevet som skickas ut står en kort förklaring till varför Telia gör detta.

– Där finns också information om hur vi kan hjälpa kunderna med olika tjänster, hur de skall agera och vart de kan vända sig, säger Marcus Haglund.

JAN Å JOHANSSON

 

Fakta:

Dessa stationer släcks ned under hösten 

Fagersta: Dagarn, Vretarne

Hallstahammar: Tackfallet

Köping: Bjurnäs, Ekebybro, Gisslarbo, Hedströmmen, Kölsta, Lersäter, Näverkärret

Sala: Bännbäck, Jugansbo, Lisselbo, Norrvad, Rosshyttan, Silvköparen, Sonnebo, Sörgärdsbo, Vrenninge

Skinnskatteberg: Baggå, Stjärnvik, Solmyra

Surahammar: Lisjö, Seglingsberg

Västerås: Kungsåra, Lillhärad, Lövsta, Svanå, Ängsösund, Östanbro