Arboga bäst på boklån

Arboga bibliotek är en växande knutpunkt för Arbogas kulturliv. Utlåningsfrekvensen av böcker är hög. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

ARBOGA Bäst i klassen – igen! Arboga är bäst i länet på att låna ut böcker, utslagna per invånare.
4 000 låntagare delade på 127 000 lån förra året.

– Jätteroligt förstås. Men vi tar det ändå med lite ro, säger bibliotekschefen Eva Petri till Västmanlands Nyheter.

Förra året registrerades nästan exakt 127 000 lån, initiala och omlån. Det blir 9,2 utlåningar per kommuninvånare. En del av lånen är ljudböcker, men slår man ut de fysiska böckerna med skriven text så blir det 7,4 lån per invånare.

– Fast jag förstår inte varför man delar upp det så där. Vi satsar ju mycket på ljudböcker, och lån är lån, resonerar bibliotekschefen om statistiken.

Varför ligger Arboga i topp igen, är frågan?

– En förklaring är att vi jobbar nära skolan. Klasser kommer hit, och väl här så lånar de. Man kan säga att skolbibliotekslån har blivit våra lån.

– Dessutom åker vi ut i olika sammanhang och påverkar. Vi har en bra service till äldre och andra som av olika skäl inte kan ta sig till biblioteket.

– Ytterligare en förklaring är att vi har många kontaktytor och flera bra samarbetspartners. Allt sammantaget gör att vi är ett offensivt bibliotek. Men, som sagt, vi är såklart stolta över siffrorna, men tar dem ändå med ro.

Även om siffran 127 000 är hög så vill bibliotekschefen framhålla att biblioteket även har andra funktioner.

– Det som mäts är personer som lånar. Men vi har ju många fler som kommer hit av andra orsaker; för att läsa tidningar, tidskrifter, se på fotoutställningar, använda de 13 datorerna och så vidare. Så vi känner verkligen att vi lever mitt i Arbogas puls.

Och att musikaktiviterna växte med 700 procent förra året, säger Eva Petri att man tar med en nypa salt. Där har biblioteket helt enkelt arrangerat skolans kulturprogram.

Mycket positivt är att 66000 utlåningar av barn- och ungdomsböcker gjorts. Det blir 25 lån per barninvånare i kommunen. På bibliotekshyllorna finns 14 böcker per barn/ungdom att tillgå.

Rolf Johnsson