Bygdegårdsförening som nytänder under Valborg

Här vid Tärna bygdegård blir det nypremiär på Valborgsfirande på lördag. Sist Valborg firades vid Tärna bygdegård var för 20 år sedan. Foto: Anders Lindberg
Textstorlek:

Det är 20 år sedan Valborg firades vid Tärna bygdegård.  Men en undersökning bland medlemmarna i Tärna bygdegårdsförening visade att valborgsmässofirandet var saknat. Mycket nytt är på gång i föreningen och att tända valborgsmässoelden är en symbolisk nytändning för bygden.

Just nu sker flera förändringar i Tärna bygdegårdsförening.

En del av det är att den gamla traditionen med valborgsfirandet tas upp igen efter önskemål på aktiviteter som framkom i en enkätundersökning bland medlemmarna i höstas.

Det var i samband med att Tärna hembygdsförening lades ned på 1990-talet som valborgsfirandet försvann. Tärna bygdegårdsförening bildades 1997 för att rädda bygdegården.

– I dag äger vi bygdegården. Vi fick den i gåva från kommunen år 2011, berättar Anders Lindberg som är ordförande i Tärna bygdegårdsförening.

Det sker en nystart i bygdegårdsföreningen.

– Vi har fått nya medlemmar och har fler yngre personer i styrelsen och vi har två personer som är nyinflyttade i byn som blivit invalda i styrelsen.

I dag är de 180 medlemmar.

– Det är ganska bra. Det bor 300 personer i Tärna, säger Anders Lindberg.

Nu har de startat upp en insamling av mailadresser för att kunna skicka ut information elektroniskt både till medlemmar och icke-medlemmar i bygden. De vill satsa mer på att få med yngre medlemmar genom att anordna aktiviteter som tros attrahera dem.

– Tidigare har det mest varit arrangemang för de minsta barnen, familjeaktiviteter och aktiviteter för dem som är 50 plus. Med nya krafter i styrelsen hoppas vi även kunna hitta något som passar åldrarna 15-50 år.

Anders har varit med i föreningen i tio år men blev vald till ordförande förra året.

Han är delvis uppväxt i Tärna.

Under Valborg kommer firandet ske vid bygdegården där valborgsmässoelden kommer tändas. Anders Lindberg ska hålla tal.

– Jag kommer att tala om nytändning. Det är symboliskt om att vi försöker få till en nystart i bygden, att sätta bygden på kartan och stärka vår identitet. Det är många i Sala som inte vet om att vi finns utan förväxlar oss med Tärna folkhögskola som inte ligger här.

Tärna ligger tio kilometer sydost om Sala. Det finns ingen förskola, skola eller affär i byn.

– Det finns ett bycentrum med konstgalleri, kyrka och bygdegård.

Förra året startade föreningen en renovering av bygdegården, med hjälp av bidrag från Sala kommun. Bland annat har elen bytts ut.

Även den stora salen i bygdegården har renoverats med hjälp av ideella krafter.

De vill göra bygdegården tillgänglighetsanpassad och har planer på att söka bidrag från Boverket.

Föreningen vill bevara stilen i den gamla miljön och tänker på det när de renoverar. Bygdegården är från år 1825 och har varit skola och klockarbostad en gång i tiden. Senaste renoveringen gjordes på 1950-talet.

Tärna församling hyr bygdegården av föreningen.

– Den uppfräschning som sker är nödvändig om vi ska kunna få hyresgäster i framtiden. Dagens generation och myndighetskraven gör det nödvändigt att förändra en lokal som har 1950-talsstandard, inte minst vid sammankomster som till exempel vid bröllop och begravningar.

De tros bli klara tidigast i höst eller nästa vår.

– Den nya bygdegården ska förhoppningsvis bli en vacker och värdig lokal som kommer användas av ortsborna i minst 100 år till, säger Anders Lindberg.

Under valborgsmässoafton sker firandet vid bygdegården med knytis, vårsånger och olika aktiviteter med start klockan 16.

Några fler platser där Valborg firas:  

Anundshög vid Café Anund, Västerås, kl.20. Vårtalare: landshövding Minoo Akhtarzand.

Kungsudden och Björliden, Kungsör, kl.20. Vårtalare: Bengt-Olov Hedlund, kyrkoherde i Kungsörs församling.

Dybecksgården, Odensvi i Köping, kl.20.

Ängen nedanför Kommunalhuset/ Sorbykyrkan, Åkerivägen 5 i Munktorp, Köping, kl.20. Vårtalare: Sofia Uppsäll.

Brukets parkering/ Hästhagen, Kolsva i Köping, kl.20.15.

Svedboängs IP Västerfärnebo, i Sala kl.18.30. Vårtalare: Tomas Ekman.

Vid Heds kyrka, i Skinnskatteberg, kl.19.