Det är knivigt med manualer

Textstorlek:

Jag har tidigare berättat om när den bättre hälften köpte en träningsmatta. Bruksanvisningen till den gick inte av för hackor – speciellt avdelningen med förmaningar om hur man skall använda mattan. Den fick nästan karaktären av ett levande väsen med allt farligt som kunde hända vid felaktigt handhavande.
Härom dagen införskaffade den bättre hälften nya knivar till köket. Och inte vilka knivar som helst – nej, keramiska knivar skulle det vara. Bara det får en att bli skeptisk.

Knivar i keramik, fungerar det? Inte kan man väl använda en blomkruka som slägga? Men jag misstänker att det är en annan sorts keramik i knivarna, vilket också bruksanvisningen antydde.

Och visst kan knivar vara farliga men de här verkar vara ett snäpp värre, ja helt livsfarliga. Men informationen var lite kluven om man kan uttrycka sig så i detta sammanhang.

I var och varannan mening står det att kniven är mycket vass. Samtidigt får man veta att man inte skall skära i hårda livsmedel såsom djupfryst kött, hårda kanter och benknotor.

Här blev jag tvungen att titta efter i vilket land knivarna är tillverkade för jag känner då inte någon som gnager på benknotor.

Tyskland blev svaret, närmare bestämt i metropolen Neckarsulm i Baden-Würtenberg. Här bor drygt 26 000 invånare och alla gnager på benknotor.

Nej, det där sista vet jag inte, däremot tillverkar bilmärket Audi en del av sina modeller här.

Mjuka underlag skall det vara att skära på, glas eller marmor kan skada eggen. Man får inte hacka, lyfta eller skrapa med kniven. Dessutom får man veta att om kniven glider ur handen kan det orsaka personskador.

Dessutom är kniven vass länge och behöver i regel inte slipas. Ändå står det i nästa mening att man aldrig skall slipa den själv. För, om man ändå får för sig att slipa kniven, finns det risk för att splitter lossnar vilka man kan andas in eller orsaka andra skador.

Kniven skall inte heller förvaras tillsammans med övriga knivar eller andra metallföremål i samma låda. Så nu står vi där och funderar över var knivarna skall förvaras – de flesta köksredskap är ju trots allt av metall. Kanske bland tallrikarna, bland muggar eller äggkopparna?

Fast med tanke på alla förmaningar i bruksanvisning är nog ändå den största frågan vad man egentligen skall använda kniven till? Men som en tröst står det på slutet att kniven är lämplig för livsmedel och
påverkar inte smak och lukt.
Det känns tryggt!