Efter stroken uppskattar Inger Backman livets väv

Inger Backmans farfar målade chabloner på tapeter i början på 1900-talet. Porträttet bakom henne är dock pappan målad av den kände konstnären Bengt Lindström. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORBERG För sex år sedan flyttade textilkonstnären Inger Backman från Uppsala till Norberg.

Sonen hade sin flickvän i byn. Inger charmades av samhället och flyttade dit.

Inger Backman är född och uppväxt i Falun men bodde alltså
i Uppsala innan hon hamnade
i Norberg.

– Min son skiljde sig och hittade en ny tjej i Norberg. Hon bodde
i en liten röd stuga nere vid ån, det var så fint. Jag var och hälsade på och fick en förfrågan från galleristen på Abrahamsgården om jag kunde tänka mig att ställa ut på galleriet. Textilkonstnären som var tänkt hade brutit handen, berättar Inger.

Och eftersom även hon är textilkonstnär så föll det sig naturligt och passade bra. Och Inger tyckte om det hon såg i Norberg och flyttade till byn.

– Men nu har min son flyttat till Uppsala, skrattar Inger.

Just nu ställer hon åter igen ut på galleriet men nu tillsammans med andra konstnärer. Men att hon fortfarande skulle hålla på med sin konst var dock inte alls säkert – hon fick nämligen en stroke år 1995.

– Jag hade ett torp i Jämtland och stroken slog till då jag var på väg upp i en skidlift.

Inger arbetade som textillärare och sysslade med sin konst på sidan om. Men stroken gjorde att hon blev sjukpansionär och hon satt i rullstol under en period.

– Jag gjorde mig av med allt. Dessutom medverkade jag i en dockteater så allt som var gjort i papier maché eldade jag upp.

Hon beskriver hur oändligt trött hon var. Men så fanns där en systerson.

– Ja, han försökte få mig på benen. Han kom och frågade mig om jag kunde visa hur man gör en bildväv. Jag tyckte det var ovanligt av en 20-årig kille. Vi satte oss bredvid varandra på pallen och när han besökte mig nästa gång hade jag börjat på en väv. Jag såg att det jag börjat på kunde vara en båts spegling och då tänkte jag att jag skall ro detta i hamn, ler Inger.

Numera är hemmet åter igen fyllt av bilvävar.

Men att det över huvudtaget skulle bli konsten var inte alldeles säkert.

Hon utbildade sig nämligen till byggnadsingenjör.

Senare utbildade hon sig i konsten att väva och fick utställningar direkt. Och på den vägen har det blivit.