Krona blev sju öre

Monica Alfredsson tycker att Mjölkkronan satt fokus på mjölkböndernas situation. Här är hon tillsammans med maken Göte i ladugården. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

LÄNET Den 21 december i fjol startade Icas kampanj ”Tillsammans fyller vi glasen” och ”Halvfullt räcker inte”, där en krona för varje liter mjölk oavkortat skulle gå till Sveriges bönder. Förhoppningen var 100 miljoner kronor men slutsumman hamnade på 113 miljoner kronor.

För initiativet till kampanjen stod förutom Ica också LRF, Lantbrukarnas riksförbund. LRF konsult fick i uppdrag att ansvara för fördelningen av Mjölkkronan, som kampanjen döpts till, till Arlas leverantörer eftersom de inte enbart har svenska leverantörer. Övriga mejerier fördelade pengarna direkt till mjölkbönderna.

Hur mycket av dessa pengar kom då den enskilde mjölkbonden till godo? Vi kontaktade två av länets mjölkbönder – en med större besättning och den som kanske är minst i länet.

På Svånö gård i Rytterna driver Ingrid Sommar mjölkproduktion med 140 mjölkkor. Här finns också ungdjur så sammanlagt finns det cirka 300 djur på gården. Och hon tycker att kampanjen gick oväntat bra.

– Men redan innan Ica centralt startade Mjölkkronan hade Ica Maxi på Erikslund startat ett liknande projekt. Och där hade vi tur för både från Erikslund och från kampanjen har vi fått 40 000 kronor till gården – alltså 80 000 kronor tillsammans, berättar Ingrid.

Men all mjölk har inte gett en krona utan kampanjen har bara gällt mjölk som dricks – inte mjölk som gått till ost, fil eller pulver. Så egentligen har landets mjölkbönder fått cirka sju öre per liter mjölk.

– Jag vet att många var upprörda över att det inte gällde all levererad mjölk men för drickmjölken har vi fått en krona. Mycket av andra mjölkprodukter, exempelvis yoghurt och ost tillverkas utomlands – billigare utländska varor som många kunder köper. Dessutom var också en och en halvlitersförpackningarna plus de små mjölkpaketen på mackarna undantagna från Mjölkkronan. Jag tycker inte det är så konstigt egentligen.

På Svånö gård levererar man årligen 1,3 miljoner liter mjölk. Tänk om det gett en krona extra?

– Ja, det vore en dröm, skrattar Ingrid.

– Det är bekymmersamt för mjölkbönderna med alla pålagor vi har med exempelvis dieselskatten. Vi har betydligt mer pålagor än bönder ute i Europa.

Nu verkar det i alla fall som att Kina öppnar upp för att importera mjölk?

– Ja, men sådant finns det en viss tröghet i – det går ett bra tag innan priset går upp. Och vad Putin i Ryssland hittar på vet ingen men där är det ju importstopp.

I Västmanland var det sju gårdar som fick dela på pengarna och som sagt, Ingrid är nöjd men också förvånad över vad kampanjen gav.

I Karmansbo i Skinnskattebergs kommun finns en betydligt mindre gård. Här finns endast 30 mjölkkor. Den drivs av Monica Alfredsson och hon säger att hon först blev chockad då första utbetalningen kom.

– Ja, det kom bara 1 000 spänn. Sammanlagt vet jag inte hur mycket det blev men sista utbetalningen gav 1 300 kronor. Men alla bäckar små…, säger Monica.

– Ja, det blev bara ungefär sju öre per liter men det som var bra var att det blev lite fokus på oss och vår situation som mjölkproducenter. Dessutom fick vi 168 kronor från Cervera vilka också bedrev en kampanj. Jag skrev prisad vare herren på den fakturan.

På gården försöker man hålla kostnaderna nere – bland annat genom att hålla med sitt eget foder och att man skippat rådgivning. De levererar alltså till Arla men funderade ett tag på ett annat mejeri.

– Vi fegade ur. Man vet vad man har men inte vad man får.

Men eftersom de levererar ekologisk mjölk, det mesta som rör ekologiskt har gått upp i pris, så går det bra ändå.

– Vi är de enda i kommunen med ekologisk mjölk och o ja, Det är bättre att vara ekologisk, tycker Monica och tillägger att man får vara glad över det lilla.