Flera hundra ungdomar rider på Stora Ekeby

Engla Greijer, i förgrunden, har ridit på Stora Ekeby Ridklubb i tre och ett halvt år och är en aktiv medlem på ridskolan. Foto: Linea Eriksson
Textstorlek:

​EKEBY/VÄSTERÅS Ridsporten är den näst största ungdomsidrotten enligt Svenska Ridsportförbundet, efter fotbollen. 

– Jag följde med en vän till hennes ridning och då fick jag testa att rida. Jag blev alldeles kär i hästar och sedan dess har jag älskat att rida och ta hand om hästar, säger Märta Forsmark 14 år som rider på Stora Ekeby Ridklubb mellan Västerås och Eskilstuna.

Några kilometer från Strömsholm, omgiven av åkrar och ängar och med Stora Ekeby säteri och dess söta kalvar som närmsta granne, ligger Stora Ekeby Ridklubb. Det är en ridklubb som har flera hundra medlemmar. Ett par av dessa medlemmarna är Märta Forsmark och Engla Greijer.

Märta Forsmark var bara fem år gammal när hon provade på att rida första gången. Sex år gammal började hon på ridskolan.

Märta rider flera gånger i veckan på Stora Ekeby, men även ute i Stora Åsby på en stor häst som hon är medryttare på. Att vara medryttare innebär att man tar hand om en häst som om den vore ens egen under vissa dagar.

Märta trivs på Stora Ekeby, både med lärarna och med hästarna.

– Det finns många olika hästar att välja på och det finns en häst som passar alla, säger hon.

Varför tror du att ridsporten är så populär?

– Man kan aldrig bli perfekt. Man kan utvecklas hela tiden och det är det som är så kul, säger Märta.

Det sociala livet i stallet betyder mycket.

– Det blir så mycket roligare om man har vänner och folk att prata med i stallet eftersom alla har samma intresse. Och hästarna betyder så otroligt mycket, man kan verkligen vara sig själv med dem. Vem man än är så kommer hästarna inte att döma dig, säger Märta.

Även Märtas vän Engla Greijer, tolv år rider på Stora Ekeby, sedan tre och ett halvt år tillbaka.

– Jag började för att de flesta tjejerna i klassen red och de verkade som en rolig sport, säger hon.

Stora Ekeby är den ridklubb som ligger närmast hennes hem och hon hade hört att det var en bra ridskola. Hon tycker att hon utvecklats snabbt under de år som hon ridit på Stora Ekeby.

– Man utvecklas väldigt fort, för när jag började kunde jag knappt rida lätt i traven. Men nu så kan jag rida lätt, gallopera och hoppar banor på 70 centimeter. Så man utvecklas väldigt fort, säger Engla.

Idag rider hon två gånger i veckan, men kommer snart utöka till tre gånger i veckan.

Har ni några framtidsdrömmar när det gäller ridningen?

– Att ha egen häst att utvecklas med och komma så långt som möjligt. Att tävla i högre klasser i hoppning är en dröm jag har, säger Engla.

– Jag vill att jag och hästen jag är medryttare på ska kunna utvecklas, säger Märta.

Förra året fick Stora Ekeby Ridklubb Svenska Ridsportförbundets kvalitetsutmärkelse för breda kunskaper i hästhållning och ett förebyggande säkerhetsarbete.

– Jag tycker att säkerhetsarbetet är bra. Säkerhetsarbetet kan ju alltid bli bättre, men jag kan inte komma på något som de skulle kunna göra bättre för tillfället. Det var i början när man började rida som man fick teorilektioner om säkerheten kring hästar och i stallet. Men nu så påminner personalen om saker som man kan göra för att vara så säker som möjligt kring hästen, säger Märta.

På frågan om de skadat sig på ridskolan någon gång svarar Engla att hon ramlat av hästarna vid flera tillfällen.

– Jag har inte gjort mig rejält illa men man blir ju alltid lite mörbultad i samband med att man ramlar av hästen, säger hon.

Även Märta har känt av baksidan av idrotten när hon ramlat av hästarna.

– Jag har endast stukat foten och blivit trampad på av hästen. Men det var inget allvarligt, säger hon.

Linea Eriksson, praktikant