Författaren Lars Gustafsson är död

Textstorlek:

Författaren Lars Gustafsson, tidvis boende i Norberg, avled efter en kort tids sjukdom, natten till söndagen. Den prisbelönte författaren blev 79 år gammal.

Lars Gustafsson var författare, poet och filosof. Han producerade en stor mängd romaner, essäer och poesi. I höstas kom han med sin senaste roman, Doktor Wassers recept – vilken alltså kom att bli hans sista.

De senaste åren av sitt liv tillbringade han en stor del av i tiden i Norberg. Och den sista romanen han skrev utgår också ifrån orten. Så sent som i oktober i fjol deltog han i bibliotekets 150-årsjubileum. Det blev också hans sista offentliga framträdande i Norberg. Samtidigt hade Lars Gustafsson mottagit det internationellt prestigefyllda Thomas Mann-priset.

Förutom att han värnade om biblioteken i allmänhet, vurmade han också för Norbergs i bibliotek i synnerhet. Men han kände även starkt för Elsa Anderssons konditori där han drack kaffe varje vecka. Konditoriet beskrev han som ortens hjärta och det finns omnämnt i prosaverket I mikroskopet – banaliteter och brottstycken från 1979. Men bland hans cirka 30 romaner finns också annat västmanländskt såsom i romansviten Sprickorna i muren, Tennisspelarna och i Bernad Foys tredje rockad. Lars Gustavsson debuterade år 1957 med romanen Vägvila. Hösten 2015 utkom ett urval av hans texter som e-bok med titeln Lars Gustafssons bästa och genom åren har han tilldelats en mängd priser för sina litterära insatser.