Josefina kan bli Årets artist

Josefina Paulson från Fläckebo kan bli Årets artist på Folk- och Världsmusikgalan. Foto: Pressbild
Textstorlek:

​Västmanländska spelmannen Josefina Paulson kan bli Årets artist på Folk- och Världsmusikgalan i Västerås konserthus på lördag. Josefina är musiker på heltid och reser över hela världen med sina nyckelharpor.

Josefina Paulson, från Fläckebo, är en av två som är nominerade i kategorin Årets artist.

– Det känns ärofyllt och roligt, säger hon.

Under Folk- och Världsmusikgalan kommer hon även framföra ett medley efter noter från far och son Landin, spelmän från Möklinta som levde under 1800- och början av 1900-talet.

Vid sin sida kommer Josefina ha västmanländska Carina Normansson (fiol), som hon även släppt en skiva tillsammans med. De har utgått från Landins originalanteckningar från arkivet.

– I spelmansförbundets arkiv finns noter från spelmän som inte lever längre. En del i att vara spelman på heltid är att levandegöra denna skatt. Närmare än så kommer man inte de här personerna. Det är en utmaning att lista ut hur det spelats och dansats. Ibland står det angivet hur fort det spelades, ibland står det ingenting om det.

Josefina började spela nyckelharpa som åttaåring på Kulturskolan i Sala. Med föräldrar som var musiker var frågan inte om Josefina skulle börja spela, utan snarare vad hon skulle spela. Nyckelharpa var ett instrument som ingen av hennes föräldrar spelade.

– Det var min egen grej. Det var lite en revolt tror jag. Men de har alltid stöttat mig i valet.

Josefina älskade sitt instrument redan från början och läraren Nia Kuoppala kändes oerhört entusiastisk.

– Jag tog lektioner men spelade mycket själv i min kammare. Jag spelade varenda dag efter skolan. Man har ju nyckelharpan i knät när man spelar och man lyssnar inte bara med öronen utan vibrationerna går rakt in i magen. Det är upplevelsebaserat.

Josefina har utbildat sig på Tobo – Eric Sahlström institutet och Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

– Att lära sig spela nyckelharpa är som att lära sig cykla. Det är jättesvårt i början tills man kommer på det. Och sedan kan man göra ett elitlopp om man tränar mycket.

Hon har fyra nyckelharpor i sin ägo, tre olika sorter. Den äldsta är från 1700–1800-talet. De låter olika.

– Jag älskar dem allihop, de har olika ”röster” och fyller sin funktion.

Hon håller även på att bygga en nyckelharpa. I Sverige finns det duktiga byggare, men när hon kommer utomlands är det bra att kunna reparera sin nyckelharpa själv ifall något händer med den.

Hon säger att hon spelar jämt.

– Jag spelar många timmar varje dag. Att spela nyckelharpa är det roligaste som finns.

Hon arbetar för att folkmusiken ska leva, på flera olika sätt, och är med och sprider den.

– Instrumentet måste finnas representerat. Man måste bli drabbad av det, utsatt för det – att man tycker det ser häftigt ut eller låter häftigt.

– Det är sorgligt när man lägger ned musikskolor och det inte finns någon som representerar nyckelharpa. Det är inte heller ett instrument man hör på radio eller ser på tv, fortsätter hon.

I Västmanland finns det ändå gott om folk som spelar nyckelharpa på hobbynivå, berättar Josefina Paulson.

Men för att kunna försörja sig på det måste man bredda sitt område. Det är det 5:e året som Josefina turnerar runt om i världen.

– Folkmusikskultur är en liten genre och det är svårt att överleva på hemmaplan. Det är fascinerande hur många människor som älskar den här musiken utomlands.

Hon jobbar framförallt runt om i Europa. Snart ska hon också åka till Japan för första gången. I maj släpper hon en ny skiva i Sverige, som redan kommit ut i Italien, tillsammans med Italienaren Stefano Del Vecchio.

Josefina älskar mötena med människorna runt om i världen. Men när hon kommer hem uppskattar hon tystnaden på landet i Sala.

– Jag har bott i Möklinta, Salbohed och Gullvalla. Nu bor jag i Fläckebo. Det är skönt att komma hem till tystnaden när man rest mycket och träffat mycket folk.

Den 25 maj har hon skivsläpp på Västerås bibliotek där Josefina och Stefano Del Vecchio kommer uppträda.

Men först ska det alltså avgöras om hon blir Årets artist på Folk- och Världsmusikgalan i helgen.