Nu blir fibern inkopplad

Snart återstår bara indragningen av bredbandskabeln in i huset för Torgny Thorgren i Örbäck. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORRA LÄNET Nyhyttan, Örbäck, Norrhörende fiber ekonomisk förening (ja, de kallar sig så) blev försenade med planerna på att dra fiber för bredband på grund av skogsbranden. Nu är de snart i mål men de tycker, likt många andra i samma situation, att det är märkligt att infrastrukturen skall byggas av privatpersoner.

Torgny Thorgren i Örbäck i Norberg, ordförande i föreningen, visar en vistext från 1940-talet vilken bevisar att ingenting är nytt under solen. Den handlar om då elen kom till byn och om hur byborna själva högg sina elstolpar. Och för indragningen av strömmen fick de betala 63 kronor.

– För att dra fiber här betalar varje hushåll 21 785 kronor plus 1 000 kronor i anslutningsavgift, berättar Torgny.

I Norrhörende på andra sidan kommungränsen är grävningen och dragningen av fibern klar. I Nyhyttan har man kommit så långt att man nu gräver på tomterna.

– Entreprenören gräver bara till tomtgränsen då det inte är många som vet var vattenledningar och annat är nedgrävt.

Föreningen blev dock försenad med projektet på grund av den stora skogsbranden för snart två år sedan.

– Alla fick mycket att göra under branden.

Men ändå har det gått fort från första spadtaget vilket togs i februari.

– Ja, det har gått väldigt bra och vi har använt både små och stora grävare. De enda ställen där det var hård tjäle var på plöjningarna.

Önskan om bredband via fiber har länge närts i trakten.

– Här är det usel täckning på mobilen, att surfa med den är inte att tänka på. Skall man ut på internet via telefon hinner man sätta på kaffe innan man är uppkopplad. Dessutom kommer ju Telia att släcka ned den fasta telefonin så småningom. Själva har vi router för nätet men de som har ADSL har det väldigt segt, berättar Torgny.

Och till skillnad mot många andra bredbandsföreningar har man fått med de flesta i bygden.

– Vi har fått med 64 hushåll och det är de flesta – även många fritidsboende är med. Uppkopplingen hoppas vi kunna göra efter semestrarna – det vi har kvar är att dra slang in till fastigheterna.

Totalt är det 1,7 mil fiberkabel som skall dras. Summan hamnar på 3,3 miljoner kronor varav 60 procent är bidrag.

– Vi har enligt avtalet rätt att ta ut 25 000 kronor av varje fastighetsägare men här har vi alltså hamnat på 21 785 kronor.

Bidragen kommer att betalas ut i maj men redan nu har man betalat den första räkningen till entreprenören på 1,3 miljoner kronor. Men det har varit en del jobb och planerande på vägen.

– Vi har markavtal med alla, naturvårdsenheten på tre kommuner har varit inblandad. Här finns både nyckelbiotoper och fornminnen att ta hänsyn till. För att dra kabeln i Hörendesjön, där det finns pungräka, har vi fått tillstånd av både fiskevårdsföreningen och Sala kommun.

För att kunna dra kabeln över viken mellan Orrnäs och Kråkebo har man anlitat dykare från Norbergs dykarklubb.

– De skall se till så att inte kabeln hamnar på stenar utan ligger på botten där den förhoppningsvis sjunker ned i dyn.

Och Torgny är nöjd, förutom över en sak.

– Här var kopparledningarna dåliga – vi grannar kunde höra vad andra sade i telefonen. Det var som en gammaldags telefonväxel. Men, fixar vi inte och donar själva hade detta aldrig blivit gjort. Titta bara på hur det var under branden. Det var folk i bygden som jobbade med den också. Det känns som om man skiter i landsbygden på något vis, tycker Torgny.