Talespersoner ska lyfta Centern

Lars Kallsäby, Lena Ryberg Ericson och Sture Johansson är tre av fyra nya talespersoner för Centerpartiet. Foto: Magnus Nystedt
Textstorlek:

LÄNET Under Centerpartiets distriktsstämma i Köping presenterades fyra nya talespersoner för partiet i länet. En av dem är LRF Mälardalens tidigare distriktsordförande Sture Johansson från Svepnäs i Sala. 

Centerpartiets distriktsordförande Birgitta Andersson avgick i lördags och en ny valdes: Anna Gunstad Bäckman. Birgitta har lett arbetet med att utse talespersonerna för Centerpartiet vars syfte är att arbeta för att göra Västmanland mer synligt i rikspolitiken och även göra partiet mer synligt i länet.

– Det var viktigt att många saker föll på plats innan vi bytte distriktsordförande, bland annat det här med talespersoner, säger Birgitta Andersson.

Idén om att tillsätta talespersoner föddes redan vid valet 2014, berättar Petter Westlund, politisk sekreterare för Centerpartiet i Västmanland.

– Vi har funderat sedan valnatten då vi inte lyckades få riksdagsmandat. Dist-riktsstyrelsen har jobbat med det här under hela förra året, säger han.

Medlemmar har fått nominera både medlemmar och icke-medlemmar. Av 28 nominerade personer valdes följande fyra personer ut.

Sture Johansson, lantbrukare från Sala och tidigare ordförande för LRF Mälardalen, är nybliven medlem i Centerpartiet och kommer vara talesperson för landsbygdspolitiken.

Lars Kallsäby, från Dingtuna utanför Västerås är kommunalråd i Västerås. Han kommer vara talesperson för näringslivspolitik med fler företag och fler jobb.

Lena Ryberg Ericson, från Munktorp i Köping, är matentreprenör och grundare till föreningen Smaka på Västmanland. Hon är även kommunpolitiker i Köping och kommer vara talesperson för entreprenörskap och en hållbar livsmedelsproduktion.

Sanna Tällberg, studerande vid Mälardalens högskola och nybliven vice ordförande i CUF i Västmanland är ungdomspolitisk talesperson och jobbar för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Alla har visat stort engagemang och känt sig hed-rade att bli talespersoner, säger Petter Westlund.

Målet med att ha talespersoner är att få riksdagsmandat år 2018.