”Volymökning på turismen men mer samarbete krävs”

Turismutvecklare Ulf Johansson är stolt över Arbogas utbud för turismen. Snart kommer en naturkarta. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

ARBOGA Uppladdning pågår inför sommarens väntade turistinvasion.

– Men länets kommuner måste samarbeta mera för att dra turister, säger turismutvecklare Ulf Johansson.

 

Hans tes är att de som besöker olika sevärdheter, inte bryr sig om några kommungränser. Kanske inte ens läns- eller landskapsgränser. De vill ha bra sevärdheter och bra service.

– Därför är det nödvändigt med mycket mer samarbete inom turismen, mellan olika kommuner. Det gäller inte bara här i Arboga, och inte bara i Västmanland. Snarare gäller det överallt.

– Vi har så mycket bra att erbjuda, då måste vi också se till att vi når ut med det på rätt sätt. Sverige, och inte minst Västmanland, är fantastiskt, sett ur turistögon från många andra länder.

Hur många turister kommer till Arboga i sommar? Hur många kom förra året?

– Det är inte enkelt att mäta. Men helt klart ser vi en volymökning. Jättepositivt.

– Vi gör ju mätningar på vissa strategiska ställen. Exempelvis stadsvandringarna, bygdespelen, Medeltidsdagarna, kyrkorna, Ekbacksbadet, våra fem anläggningsboenden. Vi gör alltid mätningen vecka 32. Och där såg vi förra året en ökning.

Enligt Ulf Johansson är det inte orimligt att antaga att det kommer runt 30 000 besökare under Medeltidsdagarna.

– Men det är uppskattningar vi gör. Dock som sagt en roligt positiv trend. Folk hittar hit. Jag tycker vi har en god stämning i Arboga, mellan affärs-idkare och kommunen. Vi drar ju åt samma håll. Bra arbete också som Centrumföreningen gör.

En som håller med är ordföranden i ryttarföreningen, Robert Lager.

– Vi har i nuläget 130 medlemmar i föreningen, varav 89 är ridande. Det är bra fart vid ridanläggningen, en bit bort efter vägen uppför Brattberget.

– Vi satsar helhjärtat på att vara med på Medeltidsdagarna som vi tycker är en jättebra turistgrej för Arboga. Där passar vi perfekt in med våra ryttare och hästar, absolut.

Ulf Johansson håller just på och gör färdig en av årets nyheter på turistområdet:

–Vi kommer med en naturkarta. Vi lyfter fram cykling, paddling och vandring i vår fina natur i västra Mälardalen. Dem tror vi mycket på, både naturen och nya kartan.

Rolf Johnsson