Ett världsberömt järnbruk

Textstorlek:

ÄNGELSBERG Sverige byggdes en gång upp på malm: silver, koppar och järn. Engelsberg, ett av Sveriges 15 världsarv, visar ett bevarat järnbruk med rötter i 1600-talet, och före det järnhantering redan på 1300-talet. 

Det var bruken av den typ som finns i Engelsberg (kan även stavas Ängelsberg) i trakten av Norberg och Fagersta, som gjorde Sverige till en världsledande järnproducent.

Det var malmen och järnet som i hög grad byggde upp Sverige till den industrination det är än i dag. Och när Sverige började lista sina världsarv, blev Engelsberg alltså ett av dem.

Vi har ju i dagsläget 15 arv med på Unesco:s världslista. Det är 15 av 962 platser i 157 länder. Och sannolikt har ytterligare något/några tillkommit innan den här artikeln hunnit publiceras.

190 stater har förklarat sig beredda att vårda och bevara viktiga kultur- och naturarv inom det egna territoriet. Och alla bär de på ett vittnesbörd om jordens och människans historia.

När vi kliver ur här i djupet av Västmanland så står försommaren i mustig grönska. Det är vac-kert. Men det hade naturligtvis inte järnbruksarbetare här förr så mycket tid att tänka på när de slet hårt för att få ihop till brödfödan. Livet på bruken var hårt, och slet ut folk i förtid.

Bruksarbetarna är borta och glömda, men bruket står kvar. Envist har det motstått både brandrisk och förruttnelse.

Besökaren möts av ett knippe välvårdade och falurödmålade byggnader, av vilka själva hyttan/masugnen är rosen i buketten. Inte mindre än 22 byggnader är bevarade. Från det minsta lilla våghuset, till den magnifika herrgården.

Engelsbergs bruk är ett enastående exempel på ett industrikomplex från 1600–1800-talen med viktiga tekniska lämningar intakta. Likaså bostadshus och administrativa byggnader.

I den gamla masugnen rostades malmen med het masugnsgas innan den krossades och fraktades upp till själva masugnen. Raffinerad teknik, då.

Namnet Engelsberg kan förresten spåras tillbaka till bergsmannen Englika (Änglalik?) som invandrade från Tyskland och var farfar till ingen mindre än Engelbrekt Engelbrektsson. Inte undra på att man här slår mynt av Engelbrekt och har honom avbildad i jätteformat vid infarten till Norberg, och som namn på både hotell och matställe.

Bygdens store son låg bakom Sveriges första riksdag 1435 (men som egentligen var ett herremöte) och körde ut danska fogdar ur Sverige. En riktig frihetshjälte.

Nog nu om Engelbrekt. Som besökare i Engelsberg ska man ta sig tid att knalla runt i den vackra omgivningen. Masugnen ska man givetvis se (gärna en guidad tur) och eftersom den ligger vid ett vattendrag så är det naturskönt runt om.

Promenaden för besökaren vidare mot hammarsmedjan, herrgården, smedjan från 1500-talet, och så vidare.

1993 kom Engelsberg med på Unesco:s världsarvslista och då var man alltså på det klara med att någon motsvarighet inte finns i världen. Det mesta man ser här i dag är industriminnen från 1700- och 1800-talen. Hyttan lades för övrigt ned 1919.

Besöket kan även kompletteras med ett besök på Oljeön i Engelsbergs samhälle. Här finns världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, byggt 1875. Men det är en annan historia.

Rolf Johnsson