Få bygdegårdsföreningar ansökte om utmärkelse

Ransta nästa bygdegårdsförening fick utmärkelsen ”Årets bygdegårdsförening” nyligen. De är den första bygdegårdsföreningen i länet som fått utmärkelsen sedan den instiftades år 1999. Det är få bygdegårdsföreningar som nominerades till Årets bygdegård. Foto: Stefan Löfgren /Bygdegårdarnas riksförbund
Textstorlek:

​Ransta nästa bygdegårdsförening blev nyligen den första bygdegårdsföreningen i Västmanland som utsetts till Årets bygdegårdsförening någonsin. Trots att det finns över 1 400 bygdegårdsföreningar i Sverige nominerades endast fyra bygdegårdsföreningar till utmärkelsen.

Bygdegårdarnas riksförbund utser Årets bygdegårdsförening varje år sedan 1999.

– Vid årsskiftet hade vi 1 423 medlemmar. Vi ökar ständigt. Det finns ett behov av mötesplatser. Drivkraften är att kunna påverka utbudet på sin ort, säger Solveig Carlsson som är vice ordförande i Bygdegårdarnas riksförbund och satt i juryn.

Men trots att det finns många medlemmar nominerades få till Årets bygdegårdsförening. Vem som helst kan nominera, inklusive föreningen själv.

– Egentligen har det inte något större värde hur många som sökte eller blev nominerade. Prestationen är inte större om det är två eller 20 kandidater utan vi väljer dem som är bäst, menar Solveig Carlsson.

Varför tror du att det var så få som sökte?

– Man måste känna att ”vi är jäkligt duktiga” bara för att söka. Det är bara de som utmärker sig som söker. Men det har aldrig varit så få som i år, tror jag. Men av dem som är nominerade och inte vinner är det ytterst få som återkommer igen och det är ett problem kan jag tycka, säger Solveig Carlsson.

Kriterierna för att kunna bli Årets bygdegård är att ha en väl fungerande samlingslokal som är tillgänglig för alla, att man berikat bygden och utvecklat bygdegårdens roll och har ett brett utbud av aktiviteter.

Vidare ska man ha fått miljödiplom, ha en egen hemsida och kunna visa på något särskilt som hänt det senaste året eller åren som utmärker bygdegården framför andra bygdegårdar.

På frågan om det kan vara så att det är få bygdegårdsföreningar som lever upp till kriterierna svarar Solveig:

– Det är ofta så att man tänker att andra är bättre än en själv. Man inser inte sin styrka.

Är kriterierna för höga?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte att föreningarna ser sig från ”utifrånperspektivet”, på vad mycket bra man gör. Ett aktivt föreningsliv bidrar till var man bosätter sig, det påverkar fritiden och har en viktig funktion, säger hon.

Varför vann Ransta nästa?

– De är väldigt aktiva och har kommit långt med arbetet i sin bygd. De är ett nav i bygden, säger Solveig Carlsson.

Inga fler från Västmanland var nominerade.

Hos Ransta nästa är de glada över utmärkelsen.

– Det är jätteroligt, utmärkelserna haglar över oss. Vi blev Salaambassadörer, Årets lokala grupp och jag fick Silvernålen, berättar Elisabeth Storm, vice ordförande i Ransta nästa bygdegårdsförening.

Varför sökte ni om att bli Årets bygdegårdsförening?

– Tidigare har vi tänkt att det är så stort, att det är så mycket som krävs och att vi inte uppfyller alla kriterier. Miljötänket har vi alltid haft och en aktiv verksamhet. Skillnaden i år är att vi byggt om bygdegården, säger Elisabeth Storm.

Men fler har fått upp ögonen för föreningen och hon berättar att de blev tipsade om att ansöka om att bli Årets bygdegårdsförening. På frågan om varför hon tror att så få blev nominerade svarar hon:

– Jag vet inte, men jag vet att många har problem i kontakt med banken för att bygga om de gamla bygdegårdarna. Det framkom under ett möte vi hade nyligen. Vår förra ordförande jobbade mycket med relationerna till kommunen och det är en av grundförutsättningarna tror jag, säger hon.

Den 4–5 juli åker Ransta nästa bygdegårdsförening till Hudiksvall under Bygdegårdarnas riksförbunds stämma för att ta emot utmärkelsen som består av ett diplom och äran.

Cecilia Eriksson

 

Fakta Utmärkelser 2006–2016: 

2006 Väskinde bgf, Gotland

2007 Järnboås bgf, Örebro

2008 Folkärna norra bgf – Åsgarns bygdegård, Dalarna

2009 Torsö bgf & idrottsförening, Skaraborg

2010 Bolmsö bgf, Kronoberg

2011 Åtteruds bgf, västra distriktet

2012 Årås kvarn bgf, Sjuhärad

2013 Kaxås bgf, Jämtland

2014 Södra färs bgf, Skåne

2015 Morkarla bgf, Uppsala

2016 Ransta nästa bgf, Västmanland

Källa: Bygdegårdarnas
riksförbund