Fiskepremiär lockade 300 fiskeentusiaster

Folkfest vid Ljustjärn och tätt mellan fiskarna. Foto: Rolf Andersson
Textstorlek:

Lördagens fiskepremiär i Riddarhyttan blev en riktig folkfest med drygt 300 fiskande gäster. Det var en fin 70-årspresent till den jubilerande fiskevårdsföreningen, som lägger ner ett stort ideellt arbete. 

Vädret var strålande och även fiskarna nappade.

Fiskevårdsföreningens ordförande Kenneth Andersson, berättar att man satt i totalt 500 kilo fisk inför premiären – 400 kilo regnbågslax och 100 kilo laxöring. Fisken har satts ut i de tre tjärnarna Ljustjärn, Norstjärn, Tattartjärn och Hyttdammen.

Sportfiskarna på premiären kommer inte enbart lokalt ifrån utan många är campinggäster på Liens Camping i Riddarhyttan.

Många sportfiskare kommer från Mälardalsområdet. Inför premiären har man röjt runt sjöarna, huggit ved till grillplatserna och lagt ner ett stort jobb på att städa runt sjöarna. Allt för att det skall vara trivsamt att gästa området.

Kenneth berättar vidare att man nu har ett 20-tal fisketillsynsmän som alltid uppträder två och två.

Man har sett en oroande utveckling av försök till tjuvfiske. Det har visat sig att många struntar i de regler och bestämmelser som gäller vid fiske.

Starten på premiären gick klockan tolv och redan efter en kvart hade många lyckats få fisk.

En som sken som en sol var Johanna Eriksson från Västerås. Hon fiskade för tredje gången och lyckades få en fin regnbåge på spinn som hon själv drog upp på land.

Hon fiskade med familjen som speciellt åkt upp rill Riddarhyttan för att vara med på premiären.

Roger Ingvarsson, Riddarhyttan, som tillhör de mer vana fiskarna fyllde snart sin kvot. Det var ovanligt många kvinnliga fiskare som prövade fiskelyckan.

En kvinna som verkligen var glad var Gun Malmberg från Sollentuna. Hon säger själv att hon håller på att lära sig att fiska då hon besöker Riddarhyttan då och då.

Gun har bland annat pimplat regnbågslax i Riddarhyttetjärnarna på vintern. På premiären lyckades hon riktigt bra och drog upp två fina laxöringar på ett koppardrag.

Många blev nu tända på att fiska i de populära och natursköna tjärnarna och ordförande Kenneth Andersson berättar att man kommer att sätta i fisk varannan vecka.

Rolf Andersson