Förskola i Färna får ny lokal

Fastigheten där Färna Bed & Breakfast ligger idag kommer att finnas till för Kottens förskola till årsskiftet. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

FÄRNA I höstas skrev Vn om Kottens förskola i Färna, utanför Skinnskatteberg, som hade flera brister i lokalen och på utegården. Nu är planen att förskolan ska flytta in i de fräscha lokalerna bredvid där Färnas Bed & Breakfast ligger för närvarande.

Skinnskattebergs kommun hyr den lokal som Kottens förskola ligger i av Joyce Marnix. Han driver Färnas Bed & Breakfast intill i samma fastighet. Skinnskattebergs kommun har under en lång tid letat efter en ny lokal till Kottens förskola i Färna, utan resultat. Alternativet hade varit att förskolan skulle få flytta in i baracker.

Men nu står det alltså klart att Kottens förskola i Färna kommer att flytta in i de nya lokalerna, där Färnas Bed & Breakfast legat, till årsskiftet. För en kostnad av 2 950 000 kronor köper Skinnskattebergs kommun tillbaka den fastighet de en gång ägde.

– Avtalet är tecknat, berättar Thomas Lenell som är sektorchef på Teknik och Service.

Den 15 december kommer Skinnskattebergs kommun få tillgång till fastigheten.

Det fanns flera anledningar till att Joyce Marnix erbjöd kommunen att köpa fastigheten.

– Vi ska göra något annat, vi har fått förfrågningar om att arbeta som företagskonsult. Den andra anledningen är att det är ett fysiskt hårt arbete. Vi är två personer och det är inte lönsamt att anställa. För det tredje är det en bra tid att sälja, vi visste att kommunen letade efter lokaler till förskolan, säger Joyce Marnix.

Fastigheten köpte Joyce Marnix för 1,6 miljoner kronor år 2009. Fastigheten, som varit skola tidigare, har genomgått flera renoveringar sedan dess. Den största investeringen har varit ventilation och brandsäkerhet.

I fastigheten finns flera toaletter och duschar. Det är sådant som saknats i den nuvarande lokalen där Kottens förskola finns. Där finns det bara funnits en toalett för ett stort antal barn.

Vn skrev om bristerna på Förskolan kotten, i vintras. Både pedagogerna på förskolan och föräldrarna tyckte att kommunen var dåliga på att informera dem om vad som skulle hända med förskolan.

Det fanns en oro över att kommunen planerade att lägga ned förskolan då de inte verkade bry sig om situationen. Men föräldrarna anser att kontakten med kommunen, via Ylva Åkerberg som är sektorchef för Barn och utbildning, blivit bättre sedan det möte de hade med kommunen i vintras.

– Hon svarar alltid på våra mejl, säger Emma Rönning som sitter i föräldrarådet i kommunen och har två barn på Kottens förskola.

Flera brister som barnen kunde skada sig på utomhus har åtgärdats. Bland annat har hålet i ett vasst staket där barnen kunde sticka ut huvudet lagats.

Men än finns det saker som behöver göras. Emma Rönning har hört att det ska komma ny sand till sandlådan, men det har gått en månad sedan dess.

– Jag vet inte varför det går så långsamt, jag tror att de avvaktar tills de ska flytta förskolan, säger Emma Rönning.

Hon berättar att de fått information om att förskolan kommer att flytta och det är glädjande tycker hon. Nu är föräldrarna säkra på att förskolan blir kvar i Färna. De är nöjda med den pedagogiska verksamheten och trivs bra med personalen och nu får dem de nya lokalerna som de längtat efter så länge.

– Jag tror det kommer att bli bra, vi ser positivt på framtiden, säger Emma Rönning.

Det finns även pengar som är avsatta för två lekparker i Färna, en för förskoleverksamheten och en för allmänheten. Enligt Thomas Lenell handlar det om att förbättra eller bygga vidare på de två lekparker som redan finns vid fastigheten.

– Vi kommer föra diskussioner med förskoleverksamheten och se vilka behov som finns, säger han.