Fredrik förlänger livet på flyttkartongerna

I februari hanterade Fredrik Hedström 3 000 flyttkartonger. Företaget har lager i Västerås, Stockholm och i Eskilstuna. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Hur många är det som flyttar i Sverige varje dag? Hur många flyttkartonger går det åt och vad händer med dem efter flytten? 

Det funderade Fredrik Hedström i Västerås på. Återvinning blev svaret och i början på 2015 startade han företaget Rebox AB.

Till vardags är Fredrik anställd på ABB som logistikutvecklare på Svensk försäljning men det här med återvinning är inget nytt för honom.

För åtta år sedan arbetade han inom shippingindustrin där kunder hyr containrar vilka körs tillbaka då de använts – och ny kund tar över.

– Precis som vi gör med flyttkartonger.

När han startade företaget för lite drygt ett år sedan gjorde han allt själv.

– Jag köpte in 90 kartonger och sålde dem med vinst och de jag sålde till blev jätteglada över att jag hämtade flyttkartongerna.

Men det var också en egen flytt som bidrog till tankarna på att återanvända flyttkartonger.

– 50 kartonger är inte lätt att köpa, baxa ut genom kassan och transportera hem.

Affärsidén är att kunder beställer det antal kartonger de behöver och företaget erbjuder sig att ta tillbaka dem då flytten är klar.

– När folk flyttat in i det nya boendet vill de helst börja en eventuell renovering och att möblera. Att fundera på vad man skall göra med flyttkartongerna är inte så kul. Men det är en ren försäljningsprocess då vi erbjuder oss att hämta kartongerna och det ingår i priset, berättar Fredrik.

Han betonar dock att Rebox inte är en flyttfirma vilka också säljer flyttkartonger.

– Vi sysslar inte med flytt utan levererar och hämtar kartonger. Jag vill hålla affärsidén så enkel som möjligt.

Trots att företaget bara funnits en kort tid har Fredrik redan en anställd.

– Jag jobbade otroligt mycket då jag var ensam, det var grymt jobbigt. Jag vill inom kort anställa en vd och den jag anställt har en provanställning på ett halvår. Han är jättebra och kommer att bli delägare i bolaget – jag tror på ett delat partnerskap för engagemangets skull.

Då, när han funderade på hur många flyttkartonger det går åt i landet varje dag, kom han fram till en fantastisk siffra.

– Marknaden är gigantisk. Enligt SCB flyttar 3 500 personer dagligen i Sverige. Om man bara tar en procent av dem är det 35 om dagen. Skulle man bara få alla dem då har företaget att göra, säger Fredrik leende.

– Det finns potential och i början hade vi svårt att styra utbud och efterfrågan. Vi måste bli mer kända.

Fredrik annonserar på köp- och säljsajten Blocket. Och så finns han givetvis på Facebook och Instagram. Nyligen skrav han också kontrakt med bostadsbolaget Mimer och finns nu också på deras hemsida.

– De tyckte idén var lysande och det var snabbförhandlat. Och så finns vi på ReTuna i Eskilstuna som är en återbruksgalleria.

I februari gjorde företaget all time high som Fredrik uttrycker det.

– Då hanterade vi 3 000 kartonger men mitt mål är 10 000 kartonger i månaden år 2017. Just nu balanserar vi upp och ned men vi kommer att växa – det finns inte i min värld att vi inte klarar det.

Det numera miljöcertifierade företaget engagerar sig också i organisationen Hand i hand.

– När vi får tillbaka kartonger skänker vi två kronor per kartong till Hand i hand. Pengarna går till fattiga kvinnor i Indien som via detta bidrag kan starta egna företag. 900 kronor räcker till att starta ett företag där. I fjol hjälpte vi till att starta sex företag i Indien, berättar Fredrik stolt.

Företaget har i dag lager i Stockholm, Västerås och i Eskilstuna. Målet är att växa och bli större i Västerås och Eskilstuna samt att bygga ut lagret på ReTuna..

Men även om visionerna slår in stannar inte Fredrik där.

– Mitt mål är att ha fem företag.

Men att sluta sitt fasta jobb har han inga planer på.

– Nej, jag har världens bästa jobb på ABB.