Hemma från Auschwitz

Hugo Strömbäck, Isak Järvinge, Isa Jansson och Tova Nygård är nyss hemkomna från Auschwitz, en resa som fått dem att mogna. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

KOLSVA Det var en regnig, blåsig och kall dag när elever från Malmaskolan i Kolsva klev in i förintelselägret i Auschwitz. Och lika kallt var det där inne.
– När jag kom in i gaskammaren storbölade jag, säger Isa Jansson.

Jag har stämt träff med eleverma Isa Jansson, Hugo Strömbäck, Tova Nygård och Isak Järvinge för att höra dem berätta om resan som de säger har fått dem att mogna.

– I alla klasser finns det någon stökig person, men när vi var
i Auschwitz var alla knäpptysta, säger Isa Jansson.

Hon är en av de 52 elever i årskurs 9 från Malmaskolan i Kolsva som åkte till Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger i Auschwitz. Nu är de nyss hemkomna från resan.

Innan de åkte till Polen hade de förberett sig, bland annat med att se filmer om Auschwitz.

– Vi hade sett filmer men man kunde inte förstå att det hänt, säger Isa Jansson.

Auschwitz bestod av tre huvudläger. De var i olika skick, de talar om ett läger som hade byggts om.

– I Birkenau var det en annan känsla, det var som att någon bara lämnat det och gått, säger Isak Järvinge.

De talar om svarta tak, den ovälkomnande känslan och tankarna på de många människor som trängdes på liten yta i barackerna och levde under fruktansvärda förhållanden på väg mot döden.

– Det var mycket att ta in. Om det var tungt pratade vi mycket om det och klumpen i magen försvann. Jag tänker på det fortfarande, men vill inte deppa ihop totalt, säger Isa Jansson.

Resan väckte många känslor.

– Jag blir arg över att folk kan göra så, att de kan gå så långt och bestämma att ett helt folkslag inte ska få finnas, säger Tova Nygård.

– Jag blev äcklad när guiden berättade att fångarnas hår användes till soldaternas uniformer och sängkläder, säger Isa Jansson.

Eleverna berättar att de efter resan är mer uppmärksamma på rasistiska uttalanden. De säger att det är vanligt att ungdomar använder ord som ”Blattejävel” eller ”Invandrarjävel” när de skämtar.

– Folk skämtar om Hitler, inte på skolan men i Köping. Jag tar illa upp av det och säger: ”åk och se vad jag har sett i Auschwitz”, berättar Isa Jansson.

Eleverna fick i uppgift att diskutera kring det som hände i Auschwitz och relatera till det som händer i dag. De talar om det folkmord som sker av IS. De har också pratat om att en enda människa kan göra skillnad. Att det varje enskild person gör har betydelse.

Resan har förändrat dem.

– Jag inser hur mycket livet kan förändras. Livet är värt mycket, säger Tova Nygård.

Den 9-dagar långa resan till Polen har inte bara varit tung, utan eleverna vittnar om mycket glädje och att de fått lära känna fler över klassgränserna, då det var tre klasser som åkte.

Resan finansierades med hjälp av sponsring samt att eleverna arbetat med försäljning av olika produkter för att få in pengar.

– Om två år har vi barn på skolan som är barn till dem som åkte med på resan det första året för 18 år sedan. Det är häftigt, säger Ann Cathrin Jansson, fritidsledare och en av arrangörerna till resan.

På frågan om Isa, Hugo, Tova och Isak kommer åka tillbaka till Auschwitz blir svaret:

– Om jag får barn, då kommer jag ta med dem dit, säger Hugo Strömbäck.

– Ja, verkligen. Det är vårat ansvar att föra det som hände vidare, att föra fångarnas röst vidare, säger Isa Jansson.

Cecilia Eriksson

 

FAKTA 1,1 miljoner dog  

KZ Auschwits var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz, av dem dog 1,1 miljoner människor. 90 procent var judar. De övriga var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och personer av annan nationalitet.

Källa: Wikipedia