Hjälper utsatta kvinnor

Daniel Gimring och Latif Yosefi visar upp saffranet som de importerar från Afghanistan. Saffranet förpackas i en- och tvågramspåsar. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VIRSBO Under april månad har en utställning om kvinnornas situation i Afghanistan ställts ut på Virsbo konsthall. Skrämmande målningar på stenade och misshandlade kvinnor av Murad Sharifi, också från Afghanistan. Under ett par helger har UF-företaget Zaffran UF funnits på plats. Daniel Gimring och Latif Yosefi köper och säljer saffran av kvinnor i Afghanistan.

I ett hörn av konsthallen i Virsbo har Daniel och Latif turats om att sälja saffran, saffran som de alltså köper in från Afghanistan. Latif kom själv som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan år 2011.

– Jag är född i Afghanistan men växte upp i Iran, berättar Latif.

Först kom han till Stockholm för att sedan hamna i ett familjehem i Strömsholm där han fortfarande bor. Han är 20 år och kollegan Daniel är 18 och bor i Hallstahammar.
Båda går på ABB-gymnasiet och studerar produktionsteknik. Men de driver alltså även UF-företaget Zaffran UF, vilket visat sig bli en hedervärd insats för de förtryckta afghanska kvinnorna.

– Jag läste en tidningsartikel om kvinnornas situation i Afghanistan och om de här kvinnorna i provinsen Herat som istället för att odla opium odlar saffran. Det var mamma som såg den först och visade mig, berättar Latif.

– Vi hade redan bestämt att vi skulle starta ett UF-företag innan vi visste detta med kvinnorna, säger Daniel.

I Herat var det tidigare gigantiska opiumodlingar vilka nu alltså har ersatts av ekologiskt odlad saffran.

Kvinnorna i området är medlemmar i organisationen Ghoryan Women Saffron Association och detta är ett stort steg framåt för de många gånger förtryckta kvinnorna. Pengarna för det inköpta saffranet bidrar på flera sätt. De får inte bara en inkomst utan det motiverar andra att starta saffransodlingar istället för att odla opium. På lång sikt kanske det även kan förhindra krig och fattigdom.

Företaget startade de två ynglingarna i september i fjol och i början på december kunde de börja sälja av den första importen. Men att börja importera saffran från ett krigshärjat land som Afghanistan görs så klart inte i en handvändning.

– Oj, det krävdes en massa telefonsamtal. Varken Livsmedelsverket eller tullen kunde hjälpa oss. Vi visste inte heller om vi kunde lita på de kontakter vi så småningom fick eftersom vi betalade den första leveransen innan vi fick saffranet. Men vi fick hjälp av Afghanska ambassaden som sedan ett år finns i Stockholm – de kontrollerade så att allt var seriöst, berättar Daniel.

– Och jag ringde mina afghanska vänner om de kunde ta reda på vilka personerna är som vi skulle göra affärer med. Dessutom finns det en kille i Surahammar som är från Herat och han hade också information, säger Latif.

Dock har de aldrig nått fram till de odlande kvinnorna. Men allt kom igång och de har bara en mellanhand då de köper in saffranet.

– Det har gått jättebra, vi har sålt hur mycket som helst, säger Daniel stolt.

– Vi har importarat cirka ett kilo saffran och vi har ungefär 320 gram kvar. Och nu har vi också blivit erbjudna att sälja ekologiska pistagenötter – vi har fått ett prov på 400 gram, berättar Latif.

Av det ett kilo saffran de importerat har de packat om kryddan till ett grams- och tvågramspåsar.

– Runt jul sålde vi som mest, säger Daniel.

– Ja, på en vecka sålde vi 200 gram. Vi sålde tvågramspåsar så det blev en del påsar, ler Latif.

Deras saffran säljs som hela pistiller från krokusen till skillnad mot det pulver på 0,5 gram som säljs i butikerna.

– För att få fram ett gram saffran krävs det 200 blommor. Vi har hört att de också gör parfym på själva kronbladen och det funderar vi på att beställa, berättar Latif.

Historien om Ghoryan Womens Saffron Association börjar år 2008 då en kvinna vid namn Sima Ghoryani startade ett saffranodlingskooperativ.

Hon hjälper afghanska kvinnor att bli företagare och att starta saffransodlingar på fält där man tidigare odlat opium.

I kooperativet får kvinnorna bland annat lära sig företagsekonomi och marknadsföring.

De tidigare opiumodlingarna styrdes av talibanrörelsen och i och med övergången till saffransodling minskar rörelsens inkomster och därmed makten.

Tillgången på opium minskar på världsmarknaden vilket innebär att talibanerna får minskade inkomster.

Därmed minskade inkomster till krigföring.

Herat-provinsen som ligger
i norra Afghanistan skyddas av italienska FN-styrkor.

– För närvarande är det ganska lugnt i området och det vore kul att åka dit. Men just nu är det lite för dyrt för oss.

UF står för Ung företagsamhet där studenter får lära sig att starta och driva företag.

När sedan examen närmar sig skall företaget läggas ned. Men det har varken Daniel eller Latif några planer på.

– Nej, vi skall köra vidare men vi tar bort UF och behåller bara företagsnamnet Zaffran, uppger Daniel.