Inkomst på sommarhuset

Det tomma fritidshuset kan ge extra inkomster. Foto: Jessica Gow/TT
Textstorlek:

Fritidshus som står tomma i perioder kan bli betydligt mycket billigare om de istället hyrs ut. Flera avdrag gör att det går att få tiotusentals kronor skattefritt.

El, värme, underhåll med mera kan kosta flera tusenlappar i månaden för den som äger ett fritidshus.

Ett sätt att minska kostnaderna är att hyra ut huset några veckor varje år. I vissa fall går det att på så vis täcka ägandekostnaderna.

Två olika avdrag kan göra uthyrning av fritidshus till en gynnsam affär. Gränsen för schablonavdraget höjdes för tre år sedan till 40 000 kronor och dessutom går det att göra avdrag med 20 procent på hyresinkomsten. Det innebär att det går att få 50 000 kronor skattefritt.

– Den egna kalkylen blir myc-ket bättre om man kan få extra inkomst genom att dra nytta av de här reglerna, säger Elisabeth Hedmark på Länsförsäkringar.

Men det är viktigt att komma ihåg att skriva ett ordentligt kontrakt säger Elisabeth Hedmark.

– Att träffa och prata med personen som ska hyra är också bra, det minimerar risken för tråkigheter.

Schablonavdraget gäller även för den permanenta bostaden. För den som spenderar sommaren på annan ort kan det tomma huset eller lägenheten innebära ytterligare en extra inkomst.

– Man kan till exempel hyra ut till en student som på många ställen har svårt att hitta bostad. Har man möjlighet att hyra ut en del av huset så är det också en bra extrainkomst eftersom man kan få så mycket skattefritt, säger Elisabeth Hedmark.

David Peterson/TT

 

Fakta: Tips när du hyr ut fritidshuset 

Du kan ta emot upp till 50 000 kronor i år utan att betala skatt på hyresinkomsten. Schablonavdraget är 40 000 kronor och dessutom får du avdrag med 20 procent på hyran. Inkomster över den gränsen beskattas med 30 procent. Ta ställning till om du vill använda en uthyrningsförmedling eller om du gör jobbet själv. Skriv ett avtal med tydliga regler vad som gäller, det finns mallar som kan användas. Skriv även en inventarielista och plocka undan saker som du är rädd om. Kontrollera hur försäkringen gäller under den tid du hyr ut. Om du ska hyra ut din bostad under en längre period till en hyresgäst, bör du kontrollera vem du hyr ut till för att försöka undvika eventuella problem.

Källa: Länsförsäkringar