”Jobbar förebyggande”

Tre av tio småföretagare tränar minst en gång i veckan visar en ny undersökning. Småföretagare använder sig gärna av friskvårdsbidraget. Foto: Getty Images
Textstorlek:

Länet En ny undersökning visar att tre av tio småföretagare i Västmanland tränar minst en gång i veckan. 
– Jag tränar cirka sex pass i veckan. Det är bättre att jobba förebyggande, säger Anna Berlin som driver företag i Ramnäs, utanför Surahammar.

 

Anna Berlin är egen företagare och driver MABE SkinnFasoner i Ramnäs. Eftersom hon sitter mycket vid symaskinen känner hon att det är extra viktigt att träna.

– Jag får ont i axlarna om jag inte tränar och så gör jag det för att det är kul, minst för att det är nyttigt, säger Anna Berlin.

Hon har med sig träningen från tidiga år. Då var det en annan form av träning som gällde.

– Jag är gammal simmare, säger hon.

Hur hinner du med att träna så många gånger i veckan?

– Ja, jobbet blir lidande. Jag måste för jag klarar inte av domningar. Det är bättre att jobba förebyggande, säger hon.

Även Mathias Hellström, som driver Stäholms Lantbruk AB i Munktorp, utanför Köping, värdesätter träning högt. Skidor har han åkt sedan han var liten. Och de senaste fem åren har han deltagit i Vasaloppet.

– Under vinterhalvåret tränar jag till Vasaloppet. Det blir skidåkning ett par gånger i veckan, säger han.

På sommaren får han träning gratis i sitt arbete.

– Det blir mycket spring i växtodlingen och med grisuppfödningen. Jag brukar även cykla och promenera på sommaren, säger Mathias Hellström.

På frågan om han skulle vilja träna mer svarar han:

– Ja, jag fick gymkläder i present för ett år sedan som jag inte använt.

Inom lantbruket arbetar nio personer med Mathias inkluderad. Även de tränar regelbundet, berättar Mathias. Vismas undersökning vände sig till småföretagare vid två tillfällen, ena gången handlade det om friskvårdsbidrag och den andra gången om företagarnas inställning till träning och vardags-motion.

Undersökningen visar att det är populärt med friskvårdsbidrag bland svenska småföretag. 72 procent av småföretagarna svarar att de ger sina anställda friskvårds-bidrag eller att de använder det själva. Företaget betalar ingen moms för friskvården och hur stort bidrag den anställda får är upp till arbetsgivaren. Företagaren räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag, vilket innebär att den som har enskild firma inte kan använda bidraget.

Friskvårdsbidrag nyttjas flitigt av de anställda på Stäholms Lantbruk, berättar Mathias.

Det är ingen tvekan om att Mathias tycker att träning är viktigt.

– Ja, det är viktigt för välbefinnandet, säger han.

Tidigare har han även ägnat sig åt dans.

– Jag har åkt iväg på bugg men det blir inte så ofta numera tyvärr, säger han.