Kända rävar kan bo i Kungsbyn

Textstorlek:

Kungsbyn I april hittades tre övergivna rävungar på en byggarbetsplats i Stockholm. I tv-rutan döptes rävungarna efter de populära Disneyfigurerna Elsa, Anna och Olof. Nu hoppas ägarna på Kungsbyns djurpark, utanför Västerås på att snart få ta emot rävarna.

Rävungarnas visades upp i tv efter att de hittats i april. Skansenakvariets ägare och djurexperten Jonas Wahlström berättade att Kungsbyns djurpark utanför Västerås kunde ta emot rävungarna. Men det är en fråga för Stockholmspolisen och länsstyrelsen i Stockholm om rävarna kommer placeras på Kungsbyn.

Först och främst krävs ett rävhägn. Och det är just vad ägarna på Kungsbyns djurpark, Maria Celion Ludvigsson och Henrik Ludvigsson, satsar på. De har ansökt hos Västmanlands länsstyrelse om att få bygga ett rävhägn och att få ha rävar. Tillstånd om att få ha rävar kan ges först efter att ett hägn är byggt, besiktat och godkänt. Samma dag som Vn besöker djurparken har leveransen av ett specialstängsel till rävhägnet kommit från Danmark.

– Det är starkt och lätt och bra att jobba med, säger Henrik Ludvigsson.

Rävhägnet kommer ligga i det hägn som getterna haft fram till nyligen. Getterna fick flytta till den så kallade ”klapp-hagen” där besökarna kan klappa djur.

Det har varit en hektisk tid på djurparken med arbete av en ny Amerikaavdelning bland annat. Men rävhägnet har hög prioritet nu, berättar Henrik Ludvigsson. I rävhägnet kommer grunden till ett gryt anläggas.

De övergivna rävarna tas om hand av en djurvårdare på Skansenakvariet och får följa med henne hem över nätterna då de kräver schemalagd matning.

Henrik och Maria har inte träffat rävarna än. Men de hoppas på att snart kunna få göra det.

– Andra djurparker har fullt och alternativet är att avliva dem. Rävar är inget flockdjur och risken är att andra rävar har ihjäl ungarna om de kommer in bland dem på andra djurparker, berättar Maria Celion Ludvigsson.

De räknar med att rävhägnet kommer vara färdigt i morgon fredag och tror att det kommer gå snabbt i arbetet med att få hägnet godkänt.

– Jag tror att det kommer gå jättefort att få det godkänt. Många kritiserar länsstyrelsen, men vi uppfattar att de är snabba. Det vi upplever är att de ibland har krånglig formalia, säger Henrik.

– De har regelverk de måste följa, men det är ju deras jobb, fortsätter Maria.

Ambitionen har, från starten av djurparken 2010, varit att ha djur på Kungsbyn som finns i Sverige.

– Vi vill och har ambitionen att ha räv, grävling, varg, lodjur och björn – de djur som finns i vår närhet, säger Henrik Ludvigsson.

– Räv är ett klockrent rovdjur att börja med, det är inte för stort, fortsätter han.

Och när möjligheten med att ta över de tre övergivna rävarna från Stockholm öppnades tog de chansen att satsa på rävhägn.

– Det finns möjlighet att socialisera dem. Om vi tar rävar från en annan djurpark går det inte att socialisera dem när de gått med sin mamma, säger Henrik.

Normalt sover rävar på dagarna och är vakna vid skymning och gryning.

– Att de är socialiserade hjälper oss att arbeta på ett annat sätt med dem. Det är lättare att aktivera dem om de är socialiserade, säger Henrik.

De har en person i personalen som brinner extra för de vilda djuren som kan jobba med rävarna tillsammans Henrik Ludvigsson.

På frågan när det blir aktuellt att skaffa varg, lo, grävling och björn svarar Henrik:

– Jag vet inte. Det finns med i vår affärsplan, men det har dykt upp saker som kommit emellan.

Under en period pratade de mycket om att införskaffa dessa djur till djurparken.

Men i samband med att vargar smet från två olika djurparker och en djurskötare dog av en vargattack i Kolmården kände de att de ville fundera igenom planerna mer.

– Här där vi bor finns det andra vargar i naturen och om de mot förmodan skulle smita måste man tänka på hur man ska agera, om de ska infångas eller avlivas. Och när det finns andra vargar i skogen– hur är man säker på att det är rätt djur man fångat? tänker Henrik.

Kungsbyns djurpark har fler planer på gång, en del är hemliga sådana.

– Jag vill inte att andra djurparker ska sno idén, säger Henrik.

De satsar allt på djurparken.

– Vi växer i takt med vad vi mäktar med. Ytmässigt kan vi bli större än Kolmården, säger Maria.

Ju större de blir desto smidigare blir arbetet, menar de.

– Det innebär att vi kan ha desto mer kompetens som är heltidsanställda hos oss, som veterinärer och zoologer. Det blir lättare att jobba och specialisera sig på något område, säger Henrik.

Men trots att de växer känner de att det är viktigt att behålla ”gårdskänslan”.

– Vi ska inte kännas som ett tivoli utan som en gård som jobbar med djur, säger Henrik.

På Kungsbyns djurpark, som nyligen blev invalda i Svenska djurparksföreningen, finns 48 olika arter och 300 djurindivider i dag.