Nytt privat ridhus invigs

På lördag invigs det nya ridhuset på Forsen islandshästar. På bilden syns ridskolans ägare Frida Lindström med hingstarna Oddur och Ivan. Foto: Cecilia Forsberg
Textstorlek:

RIDDARHYTTAN På lördag invigs ett nytt privat ridhus i Riddarhyttan i Skinnskatteberg av kommunalrådet Carina Sándor. På den privata ridskolan rider ungefär 80 elever.

Forsen islandshästar har funnits sedan 2001, men verksamheten har utökats.

Antalet ridskolegrupper har ökat och antalet inackorderade hästar har blivit fler. I Skinnskatteberg finns ingen kommunal ridskola.

Frida Lindström som äger företaget berättar att många tidigare åkt till Fagersta för att rida på ridskola.

Det var i höstas som det nya ridhuset började byggas på Fors gård. Ett tremiljoner-kronors bygge som blev klart på två månader.

Bygget startade i oktober och avslutades i december. Ridhuset är 2060 kvadratmeter stort.

– Det känns bra att det är klart, det här har funnits på min att-göra-lista sedan 2012, säger Frida Lindström.

Det tog alltså några år innan idén blev verklighet.

– Vi hade så mycket lektioner på isbanor och jag tänkte: nej, nu gör vi något vettigt. Det kändes inte så professionellt och jag kände att det var dags att satsa på ett ridhus, säger hon om att det äntligen blev av.

Tidigare användes ett mindre ridhus som var i dåligt skick, berättar Frida.

På gården finns totalt 100 hästar, varav 30 hästar är Fridas egna. Den största delen består av inackorderade hästar. Men nu finns det inte plats för fler.

– Jag har börjat säga nej, boxarna är slut, säger hon.

På lördag invigs det nya ridhuset.

Frida har fått indikationer på att det kan komma flera hundra personer på invigningen.

– Det kommer kanske 500 personer. Jag vet inte, men alla har delat min länk om invigningen på Facebook. Vi har en åker som man kan parkera på, säger hon.

Kommunalrådet Carina Sándor kommer att inviga det nya ridhuset.

– Hennes dotter har en häst hos oss, berättar Frida Lindström.

Under invigningen kommer det ske flera uppvisningar. Det blir bland annat en färgkavalkad med ett 20-tal islandshästar och så blir det show med tjejer som deltagit i SM, käpphästkadrilj med ridskoleelever, tävlingar och så kan man prova på att rida på en islandshäst.

Vad betyder det nya ridhuset?

– Det är fantastiskt att kunna ha ridlektioner när man vill, det är mindre stress. Man kan ordna en helgkurs och behöver inte rida ute när det är isigt och regn, säger Frida Lindström.

Ridhuset började användas redan i vintras.

På gården finns förutom ridskola även ridturer och det brukar anordnas kurser och ridläger. Namnet Fors gård kommer från att en fors rinner genom gården.

Gården består av 200 hektar mark med bete och åker och så odlar de sitt eget hö. På gården finns bland annat dressyrbanor och så har de fina ridvägar.

– Det är fantastiska ridvägar. Vi har sandvägar som är jättefina, säger Frida Lindström.

Hon fick sitt intresse för islandshästar tidigt.

– Mamma köpte första islandshästen när jag var fyra år gammal och ett år senare köpte hon tio hästar till, berättar hon.

Tidigare hade de turridning i Vallentuna, men det blev för trångt så då gick resan till Riddarhyttan 1990.

Frida Lindström, som är utbildad islandshästinstruktör, islandshästdomare och unghästtränare på islandshästar, står som ensam ägare, men de är två personer som arbetar med hästarna på gården.

– Det är jättespännande och roligt att ridhuset invigs, säger Frida Lindström.