Pålitliga hantverkare i byn

Anders Fredriksson renoverar sitt fritidshus på landsbygden i Sala kommun, med hjälp av flera lokala hantverkare. Han känner ett större förtroende för hantverkare på landsbygden än i stan. Foto: Anders Fredriksson
Textstorlek:

Sörhörende/Sala
I mindre städer och på landsbygden upplever människor att det är enklare att hitta bra och pålitliga hantverkare än i storstäderna, enligt en ny undersökning. Anders Fredriksson, som renoverar sitt fritidshus i Sörhörende utanför Sala, anser att hantverkarna är mer pålitliga på landsbygden än i Uppsala där han bor.

Anders Fredriksson har erfarenhet av hantverkare både i stan och på landsbygden.

I Sörhörende finns familjens fritidsboende som Anders vistats i sedan han var liten. Sedan ett par år tillbaka finns det helt i hans ägo.

Under den stora branden i länet var stugan i fara och Anders trodde han skulle förlora stugan. Det brann för fullt i skogen bakom den.

– Jag klappade på dörren till stugan och tackade för den här tiden, berättar Anders Fredriksson.

Men stugan överlevde branden och efter det bestämde sig Anders för att den skulle få en utbyggnad med våtrum, tidigare fanns endast ett dass. Anders har anlitat flera lokala hantverkare. Bland annat ett snickeri i Västerfärnebo som drivs av en person som är granne med Anders.

– De jobbar i nätverk så jag behöver inte sitta med telefonkatalogen och ringa runt själv. Alla känner varandra och de är måna om att göra ett bra jobb. De är seriösa och bryr sig om helheten, säger han.

Anders har lärt känna hantverkarna personligen och är med och jobbar tillsammans med dem emellanåt.

I Uppsala där Anders bor året om är det annorlunda. Familjen skulle renovera badrummet hemma och gick på referenser när de anlitade en hantverkare som bor i samma område. Arbetet blev felaktigt utfört och det slutade med att Anders, för grannsämjans skull, kom överens med hantverkaren att få tillbaka en summa av vad det kostat.

– I stan är det mer som att hantverkarna tänker ”äsch vi har så många kunder”. De gör jobbet snabbare, är slarviga och struntar i resultatet.

De bryr sig inte om helheten på samma sätt, anser Anders.

– De har sin nisch och var och en gör sitt, säger han.

Den nya undersökningen, gjord av CMA Research, visar på skillnaderna mellan stad och landsbygd när det gäller att hitta bra hantverkare. I storstäderna anser 21 procent att det är ganska enkelt att hitta en bra och pålitlig hantverkare för att fixa saker i hemmet. Medan nästan dubbelt så många som bor på landsbygden, 40 procent, anser att det är ganska enkelt att hitta en bra och pålitlig hantverkare.

– Det är helt annorlunda på landsbygden. Jag känner förtroende och tillit till hantverkarna som arbetar i Sörhörende, säger Anders Fredriksson.