Sven talar med hästar

Här håller Sven i en renrasig PRE-hingst, en mycket fin och dyr spansk hästras. Den är mycket tuff men också väldigt känslig. Foto: Inger Lantz
Textstorlek:

NORBERG I hästkretsar är Sven Forsström en känd man. Det bevisades nyligen då han höll ett föredrag om naturlig hästhantering i Norberg – det blev fullt hus. Han har nyligen flyttat från Hälsingland till bergslagsorten Norberg.

Med Svens yrke skulle man kunna tänka sig att han hade en hästgård i Näsviken norr om Hudiksvall, där han tidigare bodde. Visserligen hade han och exfrun varsin häst men de var inackorderade på annat håll.

– Principen är enkel. Det är lättare att flytta personer än hästar så därför valde vi bort en egen gård.

Hans yrke bygger på kursverksamhet där han besöker ridhus. Han hjälper också privatpersoner med hästar.

Nu har han alltså hamnat på en ”vit fläck” på kartan. Norberg är en plats han än så länge inte vet så mycket om.

– Jag googlade på var hyresnivåerna var lägst. Det fanns två kommuner vilka hade lägre hyror än i övriga landet och Norberg var den ena.

Han arbetar alltså med natural horsemanship – ett enligt Sven svåröversatt ord så han föredrar att kalla det naturlig hästhantering. En oinsatt kan tro att han hjälper hästägare med deras hästar.

– Nja, numera hjälper jag hästar som har problem med sina ägare. Det finns 700 000 människor i landet som håller på med hästsport i någon form. De flesta tar inte reda på hur en häst fungerar. De behandlar hästen som en hund, vilken i grunden är ett rovdjur medan hästen är ett flyktdjur. Det blir en evinnerlig kamp med hästen, säger Sven.

Enligt honom inleder hästen alltid en kamp. Han visar en film där två hästar som är nya för varandra i hagen genast börjar bråka. Visst, de sparkar och bits men det hela går ut på att flytta den andre.

– Jag gör på samma sätt, jag bara petar på hästen så backar den eller går åt sidan. Den som flyttar den andre blir ranghög medan den som backar blir ranglåg.

På filmen ser man hur den ena hästen, efter en visserligen lång kamp, helt enkelt flyttar på den andre.

– Det fungerar även med att en människa bara petar på hästen så flyttar den sig. Med mitt sätt slipper man den eviga kampen med hästen. Jobbar man så de förstår har de ingen anledning att protestera.

Sven tar ett exempel på hur känslig en häst är trots sin storlek.

– Om blodtrycket stiger och hjärtfrekvensen ökar är det de första tecknen på rädsla. Om ägaren eller ryttaren visar dessa tecken känner hästen av det och man har kunnat bevisa att hästen inte gillar det.

Han tar också som exempel på felhantering hur man klappar en häst. Hur många gånger har man inte sett när en ryttare efter genomförd hoppning böjer sig fram för att klappa hästen hårt på halsen.

– Man skall göra precis tvärtom, stryka lugnt medhårs.

Men många hästägare, hur märkligt det än kan låta, är rädda för sina hästar.

– Rädsla är ett mycket stort problem, dock är det inte många som erkänner det på en gång. Men det är mänskligt att vara rädd. Nio av tio gånger är det människan som är problemet – man vet helt enkelt inte hur man hanterar en häst. Det är jäkligt tråkigt för hästen men bra för sådana som jag, ler Sven.

Intresset för hästhantering började sent för Sven. Han tog sin första ridlektion vid 40 års ålder. Sedan blev det ett par år på ridskola.

– 1992 besökte jag en cowboy i Nykvarn i Södermanland – John Moore. Jag blev oerhört imponerad av honom. Han visade hur korkade jag och andra var. Morgonen efter provade jag övningarna och jag kommer ihåg hur imponerad jag var av att de fungerade.

Året efter, 1993, startade så Sven sin egen verksamhet. Men han är inte ensam i branschen, det finns ett antal.

– Kommunikationen med hästen skall vara en dialog, inte en monolog. Många unga tjejer tror att man löser allt med teknik men så är det inte, tycker Sven.

Tanken med naturlig hästhantering har också letat sig in i travsporten.

– För några år sedan var ett amerikanskt sto med på Elitloppet och hon var tränad efter metoden. Och då man skrev om naturlig hästhantering i Travronden innebar det en revolution, säger Sven som skrivit ett tiotal böcker och ett hundratal artiklar i ämnet.

– Tidigare var en naturlig hästhanterare något som katten släpat in. Nu finns det ett aktivt sug efter information i ämnet.

Närmast på Svens program står en tvådagars kurs i Sundsvall. Nyligen hjälpte han en hästägare i Grillby och på tur står också en dressyrryttare i Norberg.

– Min dotter är den som tagit till sig mest av mina ideer. Hon håller själv kurser i Västerås, säger Sven stolt.

Jan Å Johansson