Teknik nästan till döds

Textstorlek:

Att jag inte är något större fan av ny teknik är inget nytt i denna spalt. Man kan inte riktigt lita på den – hur många är det inte som irriterat sig över datorer som ”hängt sig”. Eller att batteriet alltid är slut i mobilen då man för en gångs skull behöver använda den.

Men värst är nog ändå gps:en, den kan man inte alls lita på. Tänker på en lastbilschaufför som för några år sedan hamnade långt ute på en myr i Norrbotten efter att blint ha följt gps:en.

Om jag minns rätt hade det byggts en ny vägsträckning och chaufförens gps var inte uppdaterad på det. Och nu har det troligen hänt igen.

För ganska precis ett år sedan, vid åttatiden på kvällen den 24 mars, körde en långtradare ut på flottbron eller pontonbron i Gagnef i Dalarna vilken har en begränsning på fyra ton.

Bron fick omfattande skador och bärgningsarbetet av lastbilen blev besvärligt då bilen hamnat i vattnet. Det är väl skyltat vid bron, det går inte att missa hur mycket vikt den tar.

Men föraren litade troligen blint på sin gps då det saknades en gällande föreskrift om brons bärighet. Manicken varnade helt enkelt inte då han närmade sig bron. Själv undkom dock chauffören oskadd.

Förra onsdagen var det så dags igen. Vittnen såg nämligen hur en långtradare åkte över den nyligen reparerade bron. Bron är väldigt smal och ett av vittnena tror att chauffören var riktigt rädd innan han var över bron.

Även denna gång tros det bero på att chauffören följt gps:ens anvisning om närmaste väg. Visst är det närmaste väg men bara för personbilar. Den här gången kom dock långtradaren över och bron har inga synliga skador.

Chauffören i förra årets olycka åtalades men friades
i tingsrätten med motiveringen att förarens gps-enhet inte varnade honom då han körde ut på bron. Men domen är överklagad till hovrätten.

Nu skall enligt uppgift brons bärighet vara registrerad
i Trafikverkets förvaltningssystem, ändå hände det igen.

Ibland händer det att utländska chaufförer stannar till när jag är ute och går med den lilla vita hunden. De frågar efter vägen till en såg i närheten och jag kikar in i bilen och upptäcker oftast en gps.

Ändå stannar de för att fråga om de kommit rätt. Kanske de känner till historien om bilen som hamnade ute på en myr i Norrbotten. Och möjligtvis är det också så att de inte heller litar på tekniken.

+ Chauffören undkom dock oskadd

– Manicken varnade helt enkelt inte