Trädgårdsdesignern som älskar att rita trädgårdar

Irmelinn Hermansson startade sin verksamhet som trädgårdsdesigner i mars och redan nu har ett tiotal kunder hört av sig. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

SALA Nu börjar det minst sagt att våras. Det blir bråttom för många människor med trädgård men kanske har man planer man inte klarar att förverkliga själv.

Varför då inte kontakta en trädgårdsdesigner som Irmelinn Hermansson.

Intresset för trädgård ligger i släkten visar det sig då Irmelinn berättar att mormor odlade mycket blommor och farmor vurmade för grönsaker. Så inriktningen på det framtida yrket var nära på förutbestämt. Utbildningarna blev därefter – först tre år på trädgårdsgymnasiet Himmelstalund i Norrköping följt av tre års universitetsstudier i Alnarp i Skåne till trädgårdsingenjör. Här var inriktningen anläggning. I mars startade så 25-åriga Irmelinn sitt företag Irmelinns trädgårdsdesign och service.

– Det har ramlat in några kunder – jag har haft kontakt med tio kunder i Sala. På måndag skall jag börja gräva en rabatt på 13 kvadratmeter där det skall vara buskar och perenner. I sommar skall jag göra framsidan med hjälp av plattläggare. Jag har fått frågor om ogräsrensningar och några vill ha tips och råd. Jag har dessutom gjort lite ritningar, berättar Irmelinn.

Hon hoppas att verksamheten kommer att utökas på hösten med trädbeskärning som ju skall göras under jasperioden. (juli, augusti och september, reds. anm).

Större arbeten som kräver maskiner får hon anlita entreprenörer till.

– Jag ritar så får jobbet utföras efter det.

Hon hoppas också att kunna åka runt och besöka större trädgårdar men också att hinna med Öppen trädgård. Irmelinn tror dock inte att det kommer att bli lätt den första tiden.

– Jag ger det ett år till att börja med. Kanske kan jag hålla i gång företaget på halvtid.

Hon annonserar i lokalpressen men tror ändå att bara hon kommer igång kommer kunderna mer till via mun till mun-metoden. Irmelinn är dock inte låst på hemmaplan utan kan tänka sig att ta uppdrag i Västerås och även i Uppsala. Men en sak vill hon inte göra:

– Jag har jobbat på Bürgers handelsträdgård i fyra år men växtförsäljning vill jag inte hålla på med.

Det bästa med att vara trädgårdsdesigner tycker Irmelinn är att det är så varierande.

– Naturen är som den är. Det är hela processen från det att man får idén hur det skall se ut till det färdiga resultatet. Men det roligaste är kundens respons då den är nöjd och säger: ”Å vad bra”.

Men det finns även jobb i föräldrahemmet i Vigelshus utanför Sala.

– Här skall jag anlägga en hassellund – pappa gillar hassel. Och sedan jag flyttade hemifrån har det blivit mindre ogräsrensning så det skall jag ta tag i. De är nog tacksamma om jag tar hand om trädgården. Men pappa får göra grävarbetet, skrattar Irmelinn.

Jan Å Johansson