Första ambassadörerna

André Forsberg och Tobias Sahlin är unga hembygdsambassadörer. Det innebär att de lärt sig mer om sin egen hembygds historia. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Haraker Nu har sju ungdomar i Haraker, utanför Västerås, fått utmärkelsen Ung Hembygds-ambassadör. De är de första ungdomarna i länet som fått utmärkelsen trots att projektet är inne på sitt tredje år.

Ung Hembygdsambassadör är Sveriges Hembygdsförbunds satsning för att engagera ungdomar i åldern 15–25 år att tillsammans med en hembygdsförening bli ambassadörer för sin hembygd. Projektet har pågått sedan 2013 och i år är det sista året som det pågår. Ett 100-tal ungdomar i landet har hittills blivit ambassadörer för sin hembygd.

Med projektet, som finansieras av Svenskt friluftsliv, vill Sveriges Hembygdsförbund, bidra till ökad kunskap om och intresse för friluftsliv och hembygd och ge dem erfarenhet av föreningsliv och lokal demokrati.

När året är slut är planen, enligt projektledare Viktoria Hallberg, att projektet ska övergå till att bli en permanent möjlighet för hembygdsföreningarna att engagera ungdomar i bygden.

Västmanland har fått sina första unga ambassadörer. André Forsberg, 17 år och Tobias Sahlin, 18 år, är två av de sju ungdomar som nyligen fått utmärkelsen. De har bott i Haraker sedan de var små. Ungdomarna som blivit ambassadörer är medlemmar i Harakers Hembygdsförenings Ungdomsförening som finns i byn.

– Det var Inge Dahlqvist i Harakers Hembygdsförening som informerade oss om att projektet fanns, berättar Tobias Sahlin.

Det var några månader sedan de startade studiecirkeln där de framförallt fått lära sig om historiska byggnader i Haraker. De kan nu berätta om den historiska skolan, bagarstugan, redskapsboden och kiosken. Det är byggnader som ligger intill hembygdsgården.

Ungdomar i Harakers Hembygdsförening Ungdomsförening fick diplom på nationaldagen för att de genomfört ett slutprov med guidning av de historiska byggnaderna i byn.

André och Tobias tycker att det är viktigt att kunna byns historia.

– Det är viktigt för att historien inte ska gå förlorad, säger André Forsberg.

Tobias Sahlin fortsätter:

– Det är roligt att kunna byns historia. Om jag inte vetat vad som funnits i byggnaderna tidigare och bara sett dem hade jag tänkt att det bara är en tråkig gammal by. Nu vet vi vilken betydelse byggnaderna hade för dem som bodde här, säger han.

När man fått diplom som Ung Hembygdsambassadör öppnas en ny dörr. Det finns möjlighet att anlitas av hembygdsföreningen, kommunen och besöksnäringen för guidning och representation.

Hur det blir för Tobias och André är inte klart ännu.