Konditoriet som hela kommunen har levt på byggs inte upp igen

Lotta Gröning var en av initiativtagarna till föreningen Elsas vänner vilka samlat in pengar för en återuppbyggnad. Hon hoppas på att någon vill ta över konditoriet.
Textstorlek:

NORBERG Kristna Leijonhufvud, ägare till nedbrunna Elsa Anderssons konditori i Norberg, har efter många turer nu kastat in handduken. Det blir ingen återuppbyggnad av det anrika konditoriet vilket oroar många på orten. 

Elsa Anderssons konditori brann ned till grunden efter en anlagd brand i augusti i fjol. Ännu har ingen gripits för dådet och alla undrar vem och varför. Inte minst ägaren till konditoriet Kristina Leijonhufvud.

I tio månader har hon diskuterat med sitt försäkringsbolag om en återuppbyggnad men olika syn på hur byggnaden skall se ut och vilken särart den skall ha har dragit ut på tiden. Nu har hon bestämt sig för att inte driva frågan längre och konditoriet kan vara historia.

– Nej, budgeten är inte realistisk, det är allt för stora ekonomiska risker för mig som småföretagare och privatperson. Vi har diskuterat väldigt mycket om vilken typ av hus en återuppbyggnad skulle handla om. Jag och min dotter var ju i huset då det brann och det har varit väldigt jobbigt att bearbeta. Vi vet ju inte vem som gjorde det och inte heller varför. Nej, jag har nog inte varit så stark som jag borde ha varit efter detta, säger Kristina Leijonhufvud.

Just hennes och dotterns trauma i kombination med diskussionerna om vilken typ av hus som skulle byggas har gjort att hon nu bestämt sig för att helt enkelt inte återuppbygga konditoriet.

– Jag har helt enkelt inte klarat av att förhandla med försäkringsbolaget då vi haft helt olika uppfattningar. Det viktiga med Elsas var ju miljön och atmosfären.

Byggnaden som brann var gammal vilket innebär att försäkringsbolaget gjort åldersavdrag.

– Det var stora åldersavdrag. Jag säger inget om det, så är det bara, men en privat person kan inte finansiera åldersavdraget på Elsas. Att jag skulle stå som byggherre för ett nytt hus är orealistiskt – det är jag som får ta risken för bygget, säger Kristina Leijonhufvud.

Försäkringsbolaget hade utsett ett byggbolag och hon påpekar att det inte är så att hon inte haft förtroende för det. Men synen på hur byggnaden skall se ut har alltså skilt sig mellan de båda parterna.

Just nu är platsen mitt i Norberg helt öde, där ligger halm överdraget av plast.

– Jag hoppas att det dyker upp en köpare och den som bygger ett nytt hus behöver inte vara den som driver verksamheten utan vederbörande kan hyra ut fastigheten. Det är ett starkt varumärke och med rätt person skulle det kunna fungera.

Men själv orkar hon alltså inte längre och vill inte utsätta sin familj för mer.

Ganska snart efter branden startades den ideella föreningen Elsas vänner vilka till dags dato har samlat in 1,6 miljoner kronor.

– Stödet jag fått från dem och många norbergare har gjort att jag orkat så här långt men i längden har det inte gått. Jag är verkligen jätteledsen och jag hoppas verkligen att någon kan ta över som gör det bättre än jag, säger Kristina Leijonhufvud.

Lotta Gröning, en av initiativtagarna till föreningen Elsas vänner, har efter Leijonhufvuds beslut inte bestämt vad som skall göras med de 1,6 miljoner kronor som samlats in. Om ingen annan intressent träder fram kommer pengarna att betalas tillbaka till dem som betalat in på kontot.

– Under resans gång har det varit många som varit beredda att lägga in väldigt mycket pengar. Några har också visat intresse för att ta över företaget och jag hoppas att de hör av sig nu, säger Lotta Gröning.

– Vi funderar som bäst på vad vi kan göra nu, ja, vi funderar på allt. Jag fick ett sms från Avesta där vi fick ett bra tips. Där hade de en liknande situation av något slag och där bildade man en förening för ett aktiebolag och sålde aktier för 1 000 kronor styck vilket gjorde att de kunde starta ett bolag som tog över företaget för att driva det som kooperativ. Det är intressant.

Insamlingen som Elsas vänner har gjort har varit summor från tio kronor upp till 100 000 kronor.

– Elsas måste återuppbyggas igen och det kanske kommer någon som kan bygga huset och hyra ut det till konditori. Men huset måste på plats före nästa sommar, annars dör varumärket, tror Lotta Gröning.

En verksamhet som drabbats hårt av branden är hantverksgården Abrahamsgården. Här sjönk besöksantalet med 72 procent i maj jämfört med samma månad i fjol. Kristina Dahl, kassör i Butik Abrahamsgårdens ekonomisk förening säger:

– Det har blivit en stor nedgång på besök och därmed omsättning. På några dagar, från första juni till i dag, har nedgången varit 70 procent. Men jag vill inte vara negativ och jag har hela tiden trott på en uppbyggnad av Elsas.

Skogsbranden år 2014, som i sig var en katastrof, lockade i fjol mängder av bussar till Norberg.

– I fjol kom många brandturister under juli men bussarna försvinner – en buss skulle komma i dag men så blev det inte. Någon måste ta över Elsas i samma anda men nu ser vi det stora allvaret. För oss är det psykologiskt jobbigt, Elsas var en diamant, säger Kristina Dahl.

Mirjam Ekebom står i sin butik Glädjehuset i centrala Norberg och även hon märker av nedgången. Hon är också kassör i Företagarna norra Västmanland och har kontakt med alla handlare.

– Det är för bedrövligt – jättetråkigt. Både Kristina och vi trodde på att försäkringsbolaget skulle ordna upp det men det har dragits i långbänk. Jag förstår att hon inte orkar längre och jag tycker att försäkrings-bolaget borde tagit på sig ansvaret som byggherre. Det brukar de göra vid så stora grejer men här skulle Kristina vara byggherre. Man kan inte lasta över även det på henne, anser Mirjam Ekebom.

Enligt henne märker småhandlarna att det är mycket mindre folk i rörelse på helgerna mot tidigare.

– Då Elsas fanns åkte folk från halva Sverige hit och nu finns inte den dragningskraften kvar som Elsas hade.

– Ja, det var ett otroligt intresse tidigare, säger Mirjam Ekebom.