Nationaldagstävlingar i strålande solsken

Cecilia Lundbäck-Lagerdahl har kvalat in till Falsterbo horseshow och tycker banorna i Strömsholm liknar de i Skåne. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

STRÖMSHOLM Hästar, hög värme, dammigt och mycket publik. Så kan man sammanfatta Nationaldagstävlingarna vid Strömsholms slott. Tävlingarna arrangerades för 98:e gången och i år deltog 500 ryttare och 700 hästar. 

Att hästarna var fler än ryttarna är inte så konstigt som det låter – flera av ryttarna tävlar nämligen i olika klasser, berättar Malin Gustafsson, till vardags kommunikationsansvarig på Strömsholms ridskola.

– Dessutom har många med sig hästar som är påläggskalvar.

Under helgen skulle det tävlas i många moment varav den största tävlingen är SM i dressyr.

– På plats har vi både Patrik Kittel och Tine Wilhelmson Silvén vilka båda är klara för OS i disciplinen dressyr. Det är så hög klass man kan få på tävlingen.

En annan stor tävling under helgen är Folksam ponnyallsvenska cup. Men icke att förglömma:

– Ja, vi har också en hejarklacks-tävling där det brukar vara ett himla liv. Men det vi är mycket stolta över är svenska mästerskapen i hovslageri. De tävlande skall utifrån ett rakt stål få till olika hästskor. Men även om det är SM har vi många tävlande från Norge, Finland, Danmark, England, Holland och USA, berättar Malin.

Och tvärtemot vad man kan tro är det väldigt många tjejer med och tävlar i hovslageri.

Men det skulle också tävlas i fälttävlan som dock inte var på OS-nivå.

– Vi har haft uppehåll med fälttävlan i ett par år men nu har vi tagit upp det igen. Och även om det inte är på OS-nivå så har vi Frida Andersson som rider det internationella momentet. Men framför allt har vi Ulla Håkansson som tävlar i dressyr – hon är 79 år.

På torsdagen, första tävlings-dagen, var värmen kvävande vilket gladde Philip Gustafsson från Götlunda glass. De tillverkar all glass själva och för dagen var de förberedda med mellan 500 och 600 liter glass.

– Vädret är bra business och det är många som frågar efter glass har vi fått veta, säger Philip och ler.

Företaget var med på Nationaldagstävlingarna första gången i fjol och det var enligt Philip lika fint väder då.

– Det gick jättebra.

Han räknade med att all glass skulle gå åt.

– Vi kom hit vid tio och vi står här så länge det finns kunder, säger han och erkänner att även han tar en kula då och då.

I ett stort tält vid hoppbanan hade en tillfällig restaurang monterats.

Stefan Ekman driver Ekmans mat och event från Eskilstuna.

– Vi är här för åttonde året i rad och vi har förberett mellan 8 000 och 10 000 portioner.

Monterat restaurangen är rätta ordet då det är just vad det handlar om.

– Vi har hållit på med det här i tio år och vi bygger upp köket och producerar maten på plats. Det finns några till i Sverige med liknande koncept där man kan bygga upp kök och restaurang på konstiga ställen. En trailer är inte hanterbar här.

Att få allt på plats med el, vatten och avlopp tar mellan tre och fyra dagar.

På plats finns cirka 15 personer vilka ingår i Cirkus Ekman som Stefan själv kallar det.

Vid inridningen står Cecilia Lundbäck-Jagerdahl från Norrköping och skor sin häst. Hon tävlar i hoppning och skall för dagen rida ett femårigt sto.

– Jag har varit med här några gånger och det är stort med lagtävlingen. Jag har kvalat in till Falsterbo horseshow och eftersom det är liknande gräs här så är det en bra träning, tycker Cecilia.

Hon är bara på plats under dagen och man undrar om det inte blir varmt för hästen i transportbilen?

– Nej, det är varmare här ute men både hästen och jag måste få i oss mycket vätska.