Ny ägare på lanthandel

Engin Aslan är ny ägare på Möklinta livs och pizzeria. Han hoppas på att en uppfräschning av inredningen, ett större utbud och lägre priser kan öka lönsamheten i butiken. Foto: Cecilia Eriksson​
Textstorlek:

Engin Aslan tog över Möklinta livs och pizzeria för tre månader sedan. Han har jobbat för ett bemanningsföretag och är ny inom branschen. Nu vill han öka lönsamheten i butiken genom olika satsningar.

Det har bara gått några månader sedan Engin Aslan tog över butiken. Han såg potentialen i den. Tidigare arbetade han åt ett bemanningsföretag där han körde truck och lastbil.

Att driva affärsverksamhet är nytt för honom, men han har fått mycket hjälp från den förra ägaren som han känner. Den förra ägaren drev butiken och pizzerian i nära fem år och hjälpte Engin den första månaden.

– Det svåraste i början var att veta hur mycket varor jag skulle ha på lager, säger han.

Engin Aslan berättar att förra ågaren köpte ett nytt ställe i Västerås för att slippa pendla. Själv vill han flytta till Möklinta, men har ännu inte hittat något boende för sin fru och sin dotter. Att åka till Möklinta i Sala kommun från Västerås där han bor tar ungefär en timme.

De är tre personer som arbetar på Möklinta livs och pizzeria.

– Det är jag, min morbror och en person från Syrien som är praktikant genom Migrationsverket, jag hoppas att han kan bli kvar här, säger Engin.

Snart är det högsäsong, då det finns flera hundra fritidshus i Möklinta. Men att driva en lanthandel är en utmaning.

– Skulle man ta bort pizzeriadelen hade det inte varit någon butik här idag. Kunder kommer in och handlar lite mjölk eller chips. Det är pensionärerna som har svårt att ta sig ut till andra affärer som handlar mer, säger Engin Aslan.

Brödbilen vägrar komma ut till Möklinta då de handlar för lite av dem. En gång i veckan får han varuleverans, men för att möta kundernas behov handlar han själv i olika butiker i Västerås och lägger på ett högre pris.

– Alla säger att de vill ha butiken kvar. Kunderna klagar på för litet sortiment och att priserna är för höga.

Han vill få lönsamhet i butiken, men för att få det krävs en del åtgärder. Han vill satsa på ett större utbud, lägre priser, ny inredning och en ny kassaapparat. Till hösten hoppas han även kunna börja med hemkörning. För att förverkliga sina planer håller han på att ansöka om anslag ur länsstyrelsens landsbygdsprogram. Representanter från länsstyrelsen har varit på besök i butiken.

– Jag vill fräscha upp med nya hyllor och måla och så vill jag byta ut kylarna. Jag har pratat med fastighetsägaren om att det måste göras något åt golvet också som är gammalt och slitet. Nu byggs även en kundtoalett, säger han.

Tror du att du kommer få lönsamhet i butiken?

– Ja, det tror jag. Förhoppningsvis kan jag sänka priserna i höst, men att jag säljer fler varor per kund, säger han.

Idag är Möklinta livs ombud för paketutlämning och apoteket. Engin vill även bli ombud för systembolaget.