Pollensäsongen börjar tidigare och varar längre

Textstorlek:

Alla pollenallergiker tackar säkert den senaste tidens myckna regnande vilket dämpat pollen att sprida sig. De flesta allergiker har problem med björk vilket varit extra besvärligt i år.

Många har talat om att pollensäsongen är värre i år än någonsin. Men på pollenrapporten.se kan man läsa att det inte är något rekord. År 2014 var betydligt värre då det gäller björkpollen. Det hjälper dock föga de som lider av pollenallergi. Nu håller det på att mattas av men det återstår ett nytt hot – nu börjar blomningen i Norrland och blir det nordliga vindar drabbas även vi i Västmanland. Så än kan inte pappa Fredrik Johansson och mamma Sara Gustafsson andas ut när det gäller Kevin.

– I fjol och i år har Kevin varit förkyld både på våren och försommaren. I år svällde han till och med upp i ansiktet så vi gjorde ett pricktest på honom, berättar Fredrik som själv är känslig för gråbo.

Lille Kevin är sedan tidigare allergisk mot katter och så är han mjölkallergiker. Allergin finns även i släkten.

– Kevin sväller upp i ansiktet, ögonlocken blir tjocka och han får riktig rinnsnuva. Man hinner knappt få bort papperet från ansiktet förrän det börjar rinna igen. Vid höga halter av pollen blöder han till och med näsblod vilket så klart skrämmer honom då han vaknar och kudden är blodig.

Allergi finns både på pappas och mammas sida.

– Jag har en syster som är pälsdjursallergiker.

Kevin konstaterades vara björkallergiker och kanske mot pälsdjur.

– Årets säsong liknar den i fjol. Det var en superfin vecka i maj, likadant i år då björken troligen exploderade hårt. Det vore bättre med en successiv ökning och en lugnare blomning, tycker Fredrik.

Nu får Kevin receptbelagd medicin men Fredrik tycker det är lite obehagligt.

– Det är lite läskigt. Man vill inte proppa i barn för mycket medicin. Och Kevin förstår ju inte att det är för hans eget bästa vi ger medicinen.

Som om inte allergin vore nog får Kevin också exem som måste smörjas in.

– Det måste göras regelbundet – smörjer man inte in på tre dagar blir han torr direkt.

För sin egen del märker Fredrik att han mår bättre under semestern då han är hemma från jobbet som diagnostekniker på ett bilföretag i Västerås. Kanske är det något med fläktsystemet?

Tyvärr ser inte framtidsprognosen för pollenallergiker så ljus ut. Den pågående klimatförändringen gör att pollensäsongen förlängs så långt som ända in i oktober-november. De flesta som är allergiker är det mot, björk, gråbo och gräs. Är man allergisk mot björk är man också det mot ek. Och just i dagarna är eken och gräset på gång.