Största ekomuseet firar

Anna Falkengren, verksamhetschef i Ekomuseum Bergslagen berättar att kulturturismen ligger i tiden. Nu firar Ekomuseum Bergslagen 30 år. Foto: Ann Andersson
Textstorlek:

Världens största ekomuseum fyller 30 år. Ekomuseum Bergslagen är ett nätverk vars syfte är att berätta om den industrihistoriska bakgrunden i sju kommuner i Västmanland och Dalarna.

Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen bildades av de två länsmuseerna
i Dalarna och Västmanland för att bevara och väcka intresse för områdets viktiga historia i Ludvika, Smedjebacken, Fagersta, Skinnskatteberg, Norberg, Surahammar och Hallstahammar.

– Museet i Dalarna ville uppmärksamma industrihistorien precis som jordbrukshistorien och allmogehistorien, berättar Anna Falkengren som är verksamhetschef i Ekomuseum Bergslagen.

– Och Västmanlands museum blev intresserade, fortsätter hon.

Idag finns 61 olika besöksmål tillgängliga, där de flesta håller öppet under sommarmånaderna.

De flesta av besöksmålen ägs och drivs av ideella föreningar.

Vad innebär det att var med i Ekomuseum Bergslagen?

– Vi har en gemensam hemsida och har en guidbok som berättar om de 61 platserna. Nätverket har en blogg och en Facebooksida och så ger vi ut en karta varje år, säger Anna Falkengren.

Idag ligger fokus fortfarande på bevarandearbete i nätverket, men det arbetet har kommit långt.

Nu handlar det framförallt om att stärka nätverket som turistmål.

– Kulturturismen ligger i tiden. Folk längtar efter äkta upplevelser på platser som använts och haft stor betydelse. Kulturmiljöerna och turismen kan samarbeta med fika, restauranger och övernattning. Det ska vara lätt för besökaren att stanna kvar på orten, säger Anna Falkengren.

Invigningen skedde för 30 år sedan i Smedjebackens hamn och i Karmansbo smedja som ligger utanför Skinnskatteberg.

– Istället för att klippa band knöt man ihop band på en plats i Dalarna och en i Västmanland, berättar Anna Falkengren.

Nu firar de nätverkets födelsedag med aktiviteter under 9 dagar
i början av juli. Veckan kallas för Järnrutten.

– Vi tyckte att det var lämpligt att göra en sammanhållande aktivitetsvecka, som vi inte gjort förut. Vi kallar den Järnrutten och blev inspirerade av samma koncept som finns på konstrundor, säger Anna Falkengren.

Många av de 61 besöksmålen kommer hålla öppet. Bland annat kommer man att kunna besöka just Karmansbo smedja, som är den enda fungerande smedjan i sitt slag i världen. Järnets dag anordnas där i början av juli. Vidare kan man besöka Bergmansgården under Bråforsdagarna eller Kanalfestivalen i Hallstahammar och Trångfors smedja.

Hur många besökare räknar ni med under aktivitetsveckan?

– Jag vet inte. Men under 2015 hade vi över 600 000 besökare. En del har fler andra lite färre besökare. Västanfors hembygdsgård är en av dem som har många besökare, säger Anna Falkengren.