Stort loppis öppnar i Norberg

Theresa Dalman har länge letat efter en ledig lokal att driva loppis i. I Norberg fann hon vad hon sökte och till helgen slår hon upp portarna till länets kanske största fasta loppis. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Nu till helgen kan länets största stationära loppis se dagens ljus. Theresa Dalman från Skinnskatteberg  brinner för miljön och återvinning så vad passar bättre än att starta en loppis. 
Men det är inte hennes saker som skall säljas utan här får vem som helst hyra ett bord.

Det har tagit tid för Theresa att hitta en lämplig lokal men till slut fann hon en i Kärrgruvan i Norberg. I byggnaden har det bland annat varit en bilverkstad så plats finns det för de 50 borden hon tänker hyra ut.

Kniper det så finns det också en övervåning att utnyttja.

– Jag vet inte exakt vad som tidigare varit i byggnaden men en gammal bilverkstad och en däckfirma tror jag har huserat här. På övervåningen har en raggarklubb haft sin lokal. Men själva huset är väldigt gammalt, säkert från gruvhanteringens tid. Och jag har letat lokal länge då jag vill ha lite karaktär på loppislokalen, berättar Therese.

Att hon startar en loppis av denna dignitet handlar alltså om ett miljötänk och att återvinna saker.

– Jag har själv huset fullt med saker. Vi köpte ett hus i Skinnskatteberg av ett dödsbo och vi sade till släktingarna att vi kunde ta hand om det de inte själva behövde. Det blev ett helt bohag, skrattar Theresa.

– Men man samlar själv på sig saker som bara ligger. Och så är det nog för många – alla har inte råd att köpa nytt.

På loppiset skall man alltså få boka sitt eget bord och för att locka säljare och köpare har Theresa delat ut flygblad.

– Vi har bland annat delat ut i Västerås, Fagersta, Avesta, Hedemora och Skinnskatteberg. Jag hoppas att det är många som har saker som de inte använder – kanske någon har antikviteter på vinden, tänker Theresa.

Alla borden har hon hittat på Blocket så det har varit mycket farande för att hämta upp dem – utöver att dela ut flygblad också.

Vid ett besök och en första anblick ser det ut som om det bara är att slå upp portarna, men så är det inte enligt Theresa.

– Nej, det är fortfarande mycket att göra. Gräs och sly skall bort så vi får plats med bord till fika. Och så skall vi ha en korvvagn. Tanken är att besökarna bara skall kunna fika och prata – man behöver inte köpa något. Det finns många ensamma som kan komma hit en stund och umgås.

Hon har också funderat på att hyra ut till skolklasser till ett rabatterat pris – de kan få in pengar för exempelvis en skolresa. Theresa hoppas också att loppiset skall locka besökare till Norberg.

– De kan få se Norberg med de fina omgivningarna. Det är dock trist med folkparken här bredvid där gräset växer högt. Där har det varit många fina artister – det vore kul om det gick bra där igen.

50 bord skall alltså ställas upp nu i premiärhelgen och många som vill sälja har hört av sig. Men Theresa har inte satt några begränsningar, kniper det och vädret tillåter finns det gott om plats utanför för loppisbord.

– Vi har alla tillstånd klara, även för fika- och korvförsäljning. Gott om parkeringar är det men vi måste laga trappan – eller rättare sagt bygga en ny då vi måste ha en nödutgång.

Som sagt, det viktiga för Theresa är miljötänkandet och återvinning. Men också en annan viktig sak.

– Ja, varje helg kommer vi att skänka delar av intäkten till Hjärt-lungfonden.