Suzanna och Krumelur skall gå och rida 200 mil

Suzanna började sin 200 mil långa vandring genom Sverige i april. Under tiden har maten, gräset, vuxit sig högt till glädje för fjordingen Krumelur. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

BROARNA Den 28 april startade Suzanna Holmqvist en lång resa genom Sverige – från Höör i Skåne till Jokkmokk i Lappland.  Men inte med bil utan med sin häst, fjordingen Krumelur.

Härom dagen passerade hon Västmanland på sin nästan 200 mil långa vandring.

Regnet öste ned men just det bekom inte Suzanna då hon passerade Broarna i Norberg.

– Det värsta är trafiken. Detta är den värsta vägsträcka jag gått hittills. Folk kör som galningar och många väjer inte ens utan kör väldigt nära.

Sådan tur då att hennes fjording Krumelur är en lugn och trygg häst.

Äventyret hon gett sig in på är en gammal dröm. Hon bor i Limedsforsen i Dalarna dit hon flyttade från Örebro för drygt ett år sedan. Det var också då som hon införskaffade sin häst.

Förutom att det är ett äventyr för henne själv gör hon det också för ett behjärtansvärt ändamål.

– Jag gör det för djurens skull. Bland annat kommer pengarna att gå till organisationen Djur i nöd. Men hälften kommer att gå till Svenska hästars väl och till i dag har jag fått ihop 28 000 kronor, berättar Suzanna.

Hon räknar med att vandringen kommer att ta fyra månader och just nu är siktet inställt på att ta sig ut mot kusten för att där ta sig norrut genom landet.

Detta för att det är färre mygg vid havet.

På Facebook, där hon uppdaterar ritten varje dag, undrade någon varför hon inte startade i norr för att sedan ta sig söderut. Det blir ju mer mygg ju längre norrut hon kommer.

– Ja, så kan det vara men hade jag gjort så hade inte Krumelur haft något att äta. Nu hinner gräset komma fram innan vi är i Norrland, resonerar Suzanna, men tillägger:

– Å andra sidan växte det inget gräs när vi började vandringen.

Hon försöker välja mindre vägar där hon kan rida men på asfalt blir det till att ta till apostlahästarna, om uttryckert tillåts. Hon har tält och spritkök med sig men oftast erbjuds ekipaget både mat och husrum.

– I dag kommer jag och Krumelur att gå fyra mil. Vi håller fyra kilometer i timmen, och jag räknar med att det kommer att ta 12 timmar.

Krumelur verkar dock inte bry sig om att han håller på att genomföra en bedrift.

Han är mest intresserad av att prova på att äta gräs genom landet.

Och ångrar sig gör inte Suzanna:.

– Det är jobbigt då det är mycket regn och är det mycket mygg blir Krumelur lite grinig.

Krumelur har varit det minsta problemet.

– Får han bara äta när han vill så sköter han sig bra.

Men varannan vecka måste han skos om.

– Det gör hovslagare som sponsrar mig i detta. Det är också på grund av att skorna slits som jag så mycket som möjligt försöker undvika att gå på asfalt.