Unik konst i Norberg

Konstnären Akram Sanaei. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

NORBERG Akram Sanaei har tidigare visat sin konst i både Iran och Turkiet. Nu ställer hon ut på Abrahamsgården
i Norberg. 

Tazhib är en unik iransk konstform som från början användes för illustrationer i religiösa, kulturella och historiska böcker. Vackra mönster, växter och geometriska former målas med färger och guldpigment.

– Det kan ta upp till ett år att bli klar med en målning, säger Akram Sanaei.

Hon är född i staden Gorgan i norra Iran och har sedan 1997 arbetat med att återskapa många av de traditionella mönstren. Med runt 40 utställningar i Iran och ytterligare några i Turkiet har hon gjort målandet till sitt yrke och livsstil.

– Tyvärr fick jag lämna kvar över 70 målningar i Turkiet. Vi lyckades inte få med oss en enda när vi flydde utan har fått börja om helt från början här i Sverige. Jag hoppas att vi någon dag lyckas få tillbaka de, säger hon.

Det var i november i fjol som Akram Sanaei, tillsammans med sina två döttrar Sara Shahidi och Sahar Shahidi, tvingades lämna sitt hem. Hennes man och två söner blev kvar i Iran. Nu bor hon
i Norberg och och är fast besluten att fortsätta med målandet.

– Jag vill att även de i Norberg ska få ta del av konstformen. Jag hoppas att de tycker att det är inressant att se något helt annorlunda och nytt, säger hon.

Även hennes dotter, Sahar Shahidi, håller på att lära sig Tazhib.

– Ibland målar vi i 14 timmar i sträck. Jag är glad att andra ska få ta del av det min mamma jobbat så hårt med. säger Sahar Shahidi.

Elisa Amorelli