Vikarierar i riksdagen

Kommunstyrelsens ordförande i Norberg, Åsa Eriksson (S), tar plats i riksdagen i höst. Hon skall vikariera för Olle Thorell från Surahammar som skall vara pappaledig. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORBERG Riksdagsman Olle Thorell (S) från Surahammar skall vara pappaledig. Ersättare för honom blir Åsa Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Norberg.

I förra veckan beviljades Olle Thorell föräldraledighet av riksdagens talman Urban Ahlin. Från den 15 augusti blir hans ersättar alltså kommunalrådet Åsa Eriksson. Och hon tvekade aldrig då förfrågan kom.

–Det kanske är min enda chans i livet att få vara i riksdagen och den vill jag ta.

Att det blev just Åsa Eriksson som ersätter Thorell förklaras av att hon vid det senaste riksdagsvalet år 2014 stod som nummer sex på listan för Socialdemokraterna i länet.

– Vi har fyra platser i riksdagen och Gabriel Wikström från Riddarhyttan är ju minister så då blev det naturligt att jag tillfrågades, säger Åsa Eriksson.

Och hon tackade ja utan någon längre betänketid.

– Ja, faktiskt.

Hon har redan varit i Stockholm och haft möte med S-gruppen i utrikesutskottet som hon kommer att sitta i. Detta är ett nytt politikerområde för henne.

– Jag kan inte så mycket om utrikespolitik vilket så klart blir en utmaning. Utrikespolitik arbetar man ju inte så mycket med som kommunpolitiker men det skall bli kul att lära sig något nytt.

Nu återstår att be kommunfullmäktige på hemmaplan om entledigande.

– Men jag har kvar platserna i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och i det allmänna utskottet där vi har budgetberedningen – det är viktigt.

Hon har dock aldrig arbetat aktivt för att jobba på riksplanet utan hon anser att alla nivåer har sina fördelar. Men det är viktigt och roligt att jobba lokalt, tycker Åsa Eriksson.

Arvodet som kommunalråd avsäger hon sig under tiden hon sitter i riksdagen. Hon kommer att överta Olle Thorells lägenhet i Stockholm. Och familjen är med på noterna.

– Med familjen är det inga problem – redan i dag är jag borta en hel del så barnen är vana. Och så har jag en sambo som ställer upp till 100 procent. Ett sådant här jobb bygger på att familjen ställer upp.

Åsa Eriksson har marscherat snabbt i politiken. Hon är född och uppväxt i Upplands Väsby i Stockholm. Hon träffade sin sambo som är från Karbenning år 2002 – och i Karbenning blir hon kvar.

– Man flyttar inte på någon som är uppväxt på en gård som familjen har haft i generationer.

År 2006 gick hon med i Socialdemokraterna och har nu varit kommunalråd i fem och ett halvt år. Varför just hon fick en förfrågan om att bli gruppledare för socialdemokraterna i Norberg vet hon inte riktigt.

– Det är roligt att vara uppskattad men det är också många som inte vill ta jobbet – för det är lätt att göra avtryck i en liten kommun, säger Åsa Eriksson.

– Men jag hoppas att väljare och partikamrater uppskattar att jag är tydlig.

Utrikespolitiken kanske ändå inte varit så frånvarande trots allt.

– Som kommunstyrelsens ordförande har EU-frågorna blivit allt viktigare. Men det var inte utrikesfrågorna som gjorde mig aktiv inom politiken. Allt påverkas av omvärlden och en eventuell Brexit kommer att påverka oss lokalt i Sverige.

(Brexit är omröstningen som skall genomföras i Storbrittanien om utträde ur EU, reds anm.)

Åsa Eriksson kommer att börja i riksdagen den 15 augusti och sitta fram till 1 april nästa år.

En sista fråga bara.

Var är Ouagadougou huvudstad?

– Ingen aning.

I Burkina Faso.

– Där fick jag lära mig något nytt.