Visar omtanke i ny bok

Tim Starkman, Markus Axén och Filippa Rask har skrivit texter till en ny bok som ska välkomna nyanlända flyktingbarn. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Tre elever från länet deltar i en ny bok som ska välkomna nyanlända flyktingbarn till Sverige. Filippa Rask, Markus Axén och Tim Starkman berättar om allt från hur man bygger en snögubbe till vart man ringer i akuta fall genom sina texter.

Det var en utmaning att skriva texterna men de klarade det galant.

– Vår lärare sa att vi skulle föreställa oss hur det skulle vara om det var krig i Sverige och vad vi skulle vilja om vi kom till ett nytt land, säger Filippa Rask på Irstaskolan utanför Västerås.

Hon berättar tillsammans med klasskompisarna Markus Axén och Tim Starkman hur det känns att deras texter blivit uttagna till den nya boken som riktar sig till jämnåriga nyanlända flyktingbarn.

– Det är kul och spännande, säger Tim Starkman.

700 barn i hela Sverige deltog i tävlingen där man fick skriva och rita och av dem valdes 40 bidrag ut till boken ”Barn välkomnar barn”. De tre Irstaeleverna blev överraskade.

– Det hade jag inte förväntat mig, säger Filippa Rask.

Idus förlag som ligger bakom boken, meddelar att tävlingen startat diskussioner i barngrupper. Så har det även gjort på Irstaskolan.

– Vi har sett på nyheterna i skolan om flyktingar, berättar de.

Om de själva var i samma situation skulle de vilja få hjälp med att snabbt komma in i samhället och hjälp med att lära sig språket.

De läser upp sina texter. De handlar om vädret i Sverige – hur man bygger en snögubbe genom att göra tre bollar i olika storleker som man sätter på varandra och att man kan bada i Mälaren där det finns fiskar. Att det är lag på att gå i skolan och att man som barn får gratis tandvård.

Det handlar om vart man ska vända sig om det brinner eller om man skadat sig.

Och om att svenskar försöker tänka på att alla ska respekteras, att man får säga vad man tycker och tänker och att alla människor är lika mycket värda.

Den unga författartrion har ingen kontakt med några nyanlända barn idag, men vill gärna ha det.

– Det skulle vara roligt både för en själv och för flyktingen, säger Filippa Rask.

Vad tror ni att era texter betyder för nyanlända barn?

– Att de vet lite om det nya land de kommit till, säger Markus Axén.

– Att de känner att någon bryr sig om dem, säger Filippa Rask.