Allt fler söker sitt nya hem på landsbygden

Bygget av deras drömhem är i fullgång. Om några månader kommer det stå ett litet rött hus med vita knutar på den här platsen.” Vi vill ha lantlig stil med träbjälkar i taket och braskamin i vardagsrummet” säger Cecilia Mattsson som tröttnat på lägenhet och storstadsliv. Foto: Elisa Amorelli
Textstorlek:

Boberga Natur och grönområden är det allra flest svenskar önskar nära sitt hem, enligt en ny trendrapport från 2016.
– Både fler visningar och högre slutpriser tyder på att fler söker sig till landsbygden, säger fastighetsmäklaren Robert Olsson.

Öppna ängar och snåriga skogar lockar mer än närheten till kommunikationer, matbutiker och jobb. I alla fall enligt Svensk fastighetsförmedlings nya trendrapport från 2016.

Av de 2 500 tillfrågade svarade hela 64 procent att närhet till natur och grönområde var det allra viktigaste när de letade nytt hem.

Någon som håller med om detta är 25 åriga Cecilia Mattsson. Hon ska precis byta lägenhetslivet i Västerås, till hus med röda knutar på landet.

– Jag åker hellre in till stan och har naturen utanför dörren, än tvärtom.

Hon tittar ut över bygget som om bara några månader ska bli hennes nya hem.

– Tänk vilken lyx att få vakna upp här i skogen med fina vandringsleder och gröna områden vart man än kollar.

Trots att hon är född och uppvuxen inne i stan har hon nu, tillsammans sin pojkvän Lars Moqvist, bestämt sig för att flytta ifrån tvårumslägenheten i centrala Västerås.

– Vi letade länge efter en färdigbyggd villa men efterfrågan var så stor att det var svårt att få tag på något som passade. Vi bestämde oss för att bygga eget istället, säger hon.

Ytterligare statistik visar att det faktiskt är fler som flyttar från storstad till landsbygd än tvärtom.

Enligt Statistiska centralbyrån ökar fortfarande befolkningsnivån i storstäder, men att fler flyttar från landsbygden in till städerna är inte orsaken.

– Det är ju så dyrt att köpa något inne i stan. De höga bostadspriserna, tillsammans med längtan efter natur, gör nog att fler flyttar till än från landet. Jag menar här får vi utsikt över skog och fält för samma pris som för en liten gräsplätt utanför en bilväg i stan, säger Cecilia.

Robert Olsson, fastighetsmäklare i Västerås, håller med om att ekonomin och de höga priserna på bostäder påverkar trenden.

– Just nu har vi både fler visningar och högre slutpriser på hus på landsbygden. Det tyder på att fler söker sig just till grönare områden. Den största orsaken har med ekonomin att göra. Man får betydligt mer för pengarna om man kan tänka sig att bo utanför stan, säger han.

– Dessutom ser vi en väldigt hälsosam livsstilstrend i Sverige jutst nu. Träning, kost och önskan om mindre stress påverkar också valet av boende.

Elisa Amorelli