Ätbara växter inpå knuten

Det finns cirka 250 sorter av ätbara vilda växter i Sverige – maskrosen är en. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NATUR Skog och mark i all ära. Men även bakom husknuten kan man finna naturens läckerheter – som maskros, nässla och kirskål. De har dessutom ofta ett högre näringsvärde än till exempel vanlig sallad.

– Du behöver inte ta alls många kliv för att hitta ätbara växter, säger Christian Cederwall, trädgårdsmästare och medgrundare till sajten Skogsskafferiet.

För trots hemsidans namn så vill han slå ett slag för växter i vår närhet. De kan tyckas vara ogräs, men är i själva verket fullt ätbara och användbara i matlagningen.

– Faktum är att där vi människor lever ofta är miljöer där ätliga växter trivs.

Maskros, nässla, löktrave, groblad och bergsbräsma. Listan på växter som går att äta kan göras lång. Det anses finnas mer än 250 olika sorter runt om i Sverige och skördetiden varierar.

Medan våren bjuder på smäckra blad från träd som björk och lind så är det i juli och augusti dags att skörda bland annat bär och svamp.

Lite mer alldagliga växter som kirskål eller maskros går däremot att skörda lite närsomhelst – men ska inte ses som mindre läckra för det, enligt Christian Cederwall.

– Man kan till exempel ta en köpt sallad och blanda i lika delar maskrosblad. Blanda dessutom en god dressing till och det blir kanon.

Erik Ottosson/TT

 

Fakta:

Många växter i naturen går att använda på flera olika sätt i matlagningen. Till exempel genom att blanda ut i sallader eller i en paj, för saftning och syltning, i brödbak, soppor eller som snacks.

Flera ätbara växter har ett högt näringsvärde. Maskros- och nässelblad är till exempel rika på c-vitamin och järn.

Var försiktig när du ger dig ut för att leta växter första gången. Gå på säkra kort eller ta med dig någon som kan avgöra att växten är den du tror det är.

Källa: Skogsskafferiet.se