De säljer närodlad och ekologisk mat på nätet

Anders och Britt Lundberg på Lundbergs grönt och gott, till vänster, levererar bland annat grönsaker, inläggningar och marmelad till Alexandra och Alex Apostoiu. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

RAMNÄS/MUNKTORP Matkassar är numera ett välbekant begrepp. Maten beställs på nätet och du får den levererad hem eller så får du åka och hämta den färdiga kassen i butiken.

Alex och Alexandra Apostoiu har tagit konceptet ett steg längre då maten som beställs via dem kommer från gårdar i länet. Och maten hämtar och levererar de själva.

Vi möts på en av gårdarna som levererar närproducerat och ekologiskt till Alex och Alexandra – Lundbergs grönt och gott i Munktorps Ekeby. Härifrån köper de honung, inläggningar, grönsaker, marmelad, sylt och saft. Men låt oss backa lite grand.

Alex är civilingenjör i livsmedelsteknologi och Alexandra är civilekonom inom logistik och inköp. Båda har ett brinnade intresse för närproducerad mat fritt från tillsatser. Nu har de startat länets första virtuella gårdsbutik via sitt företag ProFarmMat. Via hemsidan, som ett företag i Köping skapat, beställer kunderna vad de vill ha.

– Idén började med att vi själva ville äta mat direkt från landsbygden, berättar Alexandra.

– Ja, för två år sedan började vi prata om att det vore roligt att äta mat direkt från gårdarna. Vi sökte på nätet men det var inte lätt att hitta något. Man skulle bli tvungen att åka runt en hel del för olika livsmedel. Och åka runt i bil på det sättet är inte bra för miljön, säger Alex.

Som så mycket annat började trenden med närproducerat
i Stockholm enligt de båda.

– Där är det lätt att beställa på nätet men inte här i Västmanland. Så vi tänkte, varför inte skapa en webbutik, berättar Alex.

De gjorde slag i saken och i slutet på januari körde de igång. Och som ett led i konceptet, kan man säga, flyttade de i fjol från Västerås till Ramnäs.

– Det känns mer naturligt att bo på landet och så blir det lättare med logistiken.

Men skulle de leverera kassar eller olika produkter separat? Svaret blev kassar.

Via ”Smaka på Västmanland” hittade de olika presumtiva leverantörer till vilka de hörde av sig om sin idé.

– När de hörde av sig tänkte man, vad är detta, säger Britt Lundberg på gården i Munktorps Ekeby.

Nu har Alex och Alexandra på denna korta tid bundit upp leverantörer såsom exempelvis Tvetalund lantbruk, Borgåsundsfiskar´n och Gröna hagars kött. Tills i dag har de knutit upp tolv leverantörer.

– Grådö mejeri tar emot mjölk från bönder i Dalarna och Västmanland och de var direkt öppna för att komma igång, berättar Alex.

Fortfarande letar de nya produkter och leverantörer men allt görs för att underlätta för kunderna.

– Vi var rädda att binda upp oss på en grossist – det är mycket enklare med mindre leverantörer. Vi har inget lager själva utan det vi levererar är dagsfärskt och det är det som är det nya med vår idé, säger Alex.

Reklamen för sig själva gör de bland annat via Facebook, de står på marknader och är på fordonsträffar.

– Vi kämpar på för att utveckla idén. Det handlar om att lära konsumenter att äta lokalt och närproducerat, säger Alexandra.

– Och vi fokuserar på kunder som inte har så mycket tid och alla har inte bil, säger Alex.

Rent praktiskt så har de delat upp veckan i dagar då de tar emot beställningar och dagar då maten levereras.

Alex är den som hämtar varorna och jobbar i företaget på heltid. Alexandra delar jobbet i företaget med ett fast jobb som strategisk inköpare.

– Vi levererar ett helt paket där det också ingår information. Det är därför vi kör ut själva då vi kan berätta om maten. Vi vill inte bara lämna kassen utan vi skall vara personliga, säger Alex.

Närmast på tur står att utveckla konceptet men också att införskaffa en skåpbil – så smånigom flera bilar.

– Under hösten skall vi börja köra ut varor på lördagar också, säger Alex.